Om os  |  Nyhedsbrev  |  Støt  |  Foredrag  |  Kontakt

Vridsløselille Fængsel ”lægges i dvale”: Afviste asylansøgere flyttes til Ellebæk

29/01-18 08:14

Kategori: Afviste asylansøgere

Vridsløselille Fængsel ”lægges i dvale” fra den 1. februar, og de omkring 40 afviste asylansøgere, der er tilbage i fængslet, flyttes til Udlændingecenter Ellebæk, oplyser Kriminalforsorgen. Justitsminister Søren Pape Poulsen (KF) har endnu ikke afgjort, om fængslet helt skal afvikles. Albertslund Kommunes borgmester, Steen Christiansen (S), pressede i et brev tidligere på måneden til justitsministeren og udlændingeministeren på for at få afviklet Vridsløselille Fængsel. Den gennemsnitlige døgnpris i Vridsløselille var i 2016 næsten fire gange så høj som i Udrejsecenter Ellebæk.

 

Af Bent Dahl Jensen

 

Frem til december 2015 var Vridsløselille Fængsel et lukket fængsel, og siden januar 2016 har det været en institution for frihedsberøvede asylansøgere med 250 pladser. Samtidig har fængslet fungeret som beredskab i tilfælde af, at der sker en stor stigning i antallet af migranter, der søger til Danmark.

Belægningen i Vridsløselille har været meget lav sammenlignet med kapaciteten i fængslet. I 2016 lå den gennemsnitlige belægningsprocent på 44,8 %, fremgår det af et svar fra justitsminister Søren Pape Poulsen (KF) til folketingsmedlem Johanne Schmidt-Nielsen (EL) i februar 2017. Beregnet ud fra den faktiske belægningsprocent var der en gennemsnitlig udgift på 3.794 kroner pr. døgn – sammenlignet med en gennemsnitlig pris på 995 kroner pr. døgn i Udrejsecenter Ellebæk, der også er en institution for frihedsberøvede udlændinge. Ellebæk havde i 2016 en gennemsnitlig belægningsprocent på 98,4 % – fordelt med 89,3 % for frihedsberøvede udlændinge og 9,1 % for varetægtsarrestanter, idet Ellebæk også anvendes som buffer, hvis der mangler arresthuspladser.

Justitsministeren oplyste i februar 2017 desuden, at ministeriet overvejer det fremtidige behov for Vridsløselille Fængsel.

 

Vridsløselille ”lægges i dvale”

På grund af den lave belægning bliver Vridsløselille Fængsel lagt i dvale fra den 1. februar 2018, oplyste Kriminalforsorgen den 23. januar 2018. Fængslet lægges ”i dvale”, i den forstand at det står tomt, men kan tages i brug i tilfælde af, at Danmark igen skulle opleve en stor tilstrømning af migranter. 
Kriminalforsorgen oplyser videre, at de omkring 40 nuværende frihedsberøvede afviste asylansøgere i Vridsløselille Fængsel flyttes til ledige pladser i Udlændingecenter Ellebæk, der allerede i dag huser frihedsberøvede asylansøgere, og til Nykøbing Falster Arrest.

Det oplyses også, at Justitsministeriet for tiden vurderer, om Vridsløselille Fængsel fortsat skal være en del af beredskabskapaciteten, eller om fængslet kan afhændes helt.

 

Borgmester presser på

Albertslund Kommunes borgmester, Steen Christiansen (S), presser i et brev til justitsminister Søren Pape Poulsen (KF) og udlændingeminister Inger Støjberg (V) på for at få afviklet Vridsløselille Fængsel, så kommunen kan komme videre med byudviklingen af fængselsgrunden.

Albertslunds borgmester henviser til, at han allerede for et år siden – 31. januar 2017 – skrev til justitsministeren for at få en status på lukningen af Vridsløselille Fængsel.

Folketingsmedlem Mattias Tesfaye (S) har samtidig i et spørgsmål til justitsministeren spurgt, hvornår ministeren forventer, at Vridsløselille Fængsel kan frigives til statens ejendomsselskab, så byudviklingen på arealerne i Albertslund kan komme i gang. Spørgsmålet var ikke besvaret ved afslutningen af denne artikel.

 

Læs mere

Vridsløselille Fængsel lægges i dvale – Kriminalforsorgen, 23-01-2018

Brev fra Albertslund Kommune til hhv. justitsministeren og udlændingeministeren – Folketinget.dk, 05-01-2018

Spørgsmål fra Mattias Tesfaye (S) til justitsministeren om frigivelse af Vridsløselille Fængsel – Folketinget.dk, 09-01-2018

Socialdemokratiet vil lukke Vridsløselille: ”Der sidder 33 udlændinge i et kæmpe fængsel” – Sameksistens.dk, 30-01-2017


Køb medieanalyse

Hvem tegner billedet af muslimer og islam i danske medier?

Analyse af syv dagblades omtale af islam og muslimer i danske nyhedsartikler i 2017.

Rapporten forhandles af forlaget Vindelsti. Pris 99 kr. (+ forsendelse). Bestil her.

 

Nyhedsbrev

Kalender

Sjælsmark: Demonstration ved Udrejsecenter Sjælsmark

26 aug 14:00 - 15:00

Bedsteforældre for Asyl demonstrerer ved Udrejsecenter Sjælsmark, Sjælsmarkvej 10, 2970...Læs mere

Følg Sameksistens.dk

 

Støt Sameksistens.dk

Støt via netbank eller send
via MobilePay til 22 54 74 12

Bidrag i august 2018: 5.750 kroner.
Bidrag i alt i 2018: 31.000 kroner.
Mange tak for ethvert støttebidrag.

Foredrag

Netavisen tilbyder foredrag om:

  • Mediebilledet af islam og muslimer i Danmark
  • Chikane af kristne, muslimer, jøder og andre religiøse grupper
  • Religionsfrihed og ytringsfrihed

Læs mere

Til eftertanke

Alt det vi deler
Video fra TV2, 2017


Ingen er anderledes.
Vi er alle forskellige.

Peter Mygind,
skuespiller