Om os  |  Nyhedsbrev  |  Støt  |  Foredrag  |  Kontakt

Udlændinge vejleder udlændinge om uddannelse

Mary Consolata Namagambe håber, at foreningen Udlændinge vejleder udlændinge får 300-400 frivillige vejledere inden nytår, og at foreningen bliver i stand til at vejlede om alle uddannelser i Danmark.

21/10-13 11:44

Kategori: Sameksistens

140 unge med udenlandsk baggrund er med i forening, der vejleder andre unge om uddannelse og studievalg, men også om kulturelle spørgsmål, der kan opstå som følge af etniske forskelligheder. Foreningen Udlændinge vejleder udlændinge (UVU) håber at have 300-400 frivillige vejledere inden nytår.

 

Tekst & foto: Bent Dahl Jensen

 
Det begyndte med, Mary Consolata Namagambe med et afslag på ansøgningen om at komme ind på jurastudiet. Hun var grædefærdig og skuffet over, at hendes store drøm brast – og tænkte, hvad hun nu skulle gøre.

- Min bror havde en veninde fra Uganda, som havde læst jura, og hun fortalte mig, hvad jeg kunne gøre for at samle point ved at deltage i frivilligt arbejde og ved at have et studierelevant arbejde, så jeg blev frivillig i en lektiecafé og fik job hos Kammeradvokaten. På den måde fik jeg samlet de nødvendige point, så jeg kunne søge ind på kvote 2, fortæller Mary Consolata Namagambe. Hun kom ind på jurastudiet, tog sin bachelorgrad i Odense og er nu i gang med at tage kandidatgraden på Københavns Universitet.

Hendes drøm om at læse jura har sin baggrund i den uretfærdighed, hun har set rundt omkring i verden.

- Jeg vil gerne være med til at gøre en forskel ved at være et talerør for folk, som ikke har en stemme, siger hun.

Vejledning via hjemmeside og mail
Mary Consolata Namagambes oplevelse af, at en ung landsmand kunne hjælpe hende med den studievejledning, som hendes forældre ikke var i stand til at give, inspirerede hende til at oprette foreningen Udlændinge vejleder udlændinge (UVU) for halvandet år siden.

I løbet af de seneste tre måneder har 140 unge meldt sig som frivillige vejledere, og på foreningens hjemmeside kan man søge om vejledning over 80 uddannelser – lige fra arkitekt og ingeniør til elektriker og murer, fra farmaceut og medicin til klinikassistent og tandlæge.

Inden for hvert fag kan interesserede kontakte mindst én person, der har erfaring fra den pågældende uddannelse. Og de tæller mange forskellige nationaliteter. Der er vejledere med blandt andet afghansk, bosnisk, congolesisk, ghanesisk, irakisk, iransk, kurdisk, nigeriansk, palæstinensisk, pakistansk, polsk, somalisk, thailandsk, tunesisk, tyrkisk, ugandisk og vietnamesisk baggrund – og endnu flere.

Kontakten til vejlederne sker via mail. Der er mailadresser til alle vejlederne på hjemmesiden.

- Det sikrer, at den enkelte kan finde frem til en person, som har den uddannelse, vedkommende ønsker information om, uanset hvor man bor i landet. siger Mary Consolata Namagambe. Hun håber, at foreningen inden nytår er oppe på 300-400 vejledere, så foreningen kan dække alle uddannelser i Danmark.

Senere er målet at udvide vejledningen til også at omfatte internationale studerende.


Også vejledning om kulturelle spørgsmål
- En af de ting, der adskiller os fra andre studievejledninger, er, at vi ikke kun kan vejlede om de konkrete uddannelser, men også om kulturelle spørgsmål, siger Mary Consolata Namagambe, der er formand for UVU.

- Hvis f.eks. en muslimsk pige, der bor i København, gerne vil tage en uddannelse i Aarhus – eller omvendt – kan det måske være svært for hende at få lov af sine forældre til at flytte til en anden by. Men gennem vores vejledning har hun mulighed for at høre, hvordan andre muslimske piger har tacklet den slags situationer, siger Mary Consolata Namagambe, der har boet 15 år i Danmark.

Hun siger, at foreningen er blevet kritiseret for navnet ”Udlændinge vejleder udlændinge”.

- Det er ikke tanken at udelukke nogen. Navnet fortæller blot, hvem der er vores primære målgruppe – nemlig andre unge med udenlandsk baggrund, som kan svært ved at få den rette støtte hos deres forældre, fordi de måske ikke kender så meget til det danske uddannelsessystem og sproget. Men hvis danske Pernille kontakter en af vores vejledere, så får hun også hjælp, siger Mary Consolata Namagambe. 

Hun opfordrer forældre til at lytte til deres børns drømme, når de skal vælge uddannelse, frem for at presse dem til en bestemt uddannelse.

- Vi oplever, at mange forældre foreslår deres børn at blive læger, ingeniører eller andre uddannelser, der er forbundet med stor prestige, selv om børnene hellere vil noget andet. Vi vil gerne hjælpe dem til at træffe nogle realistiske valg. Vi opfordrer også forældrene til at spørge børnene om, hvordan det går med deres studier og den slags. Det betyder meget at få den opmærksomhed, når de er kommet i gang med en uddannelse.

- Jeg besøgte engang en familie, hvor datteren skulle skrive stil og havde svært ved at komme i gang. Faderen spurgte hende så, hvad emnet var og hjalp pigen med at spore sine tanker ind på emnet. Da hun senere kom og havde skrevet to sider, læste han det igennem og kommenterede det. Det kunne jeg godt misunde hende: Gid jeg kunne have gjort det samme, da jeg var i hendes alder, men det kunne jeg ikke, fordi mine forældre ikke kunne det danske sprog dengang, siger Mary Consolata Namagambe.

Præsentation af foreningens arbejde
UVU har indkaldt til en pressekonference torsdag den 7. november i VerdensKulturCentret på Nørrebro i København, hvor man vil informere om foreningens arbejde. Her er alle velkomne, både unge og deres forældre.

Alt arbejdet i foreningen udføres på frivillig basis, og hidtil har foreningen kun modtaget en donation på 4.000 kroner til arbejdet. Foreningen søger flere fonde, da man blandt andet gerne vil lave små videoklip og andet materiale med oplysninger om foreningens arbejde.

 

Læs mere

Udlændinge vejleder udlændinge (UVU)

Udlændinge vejleder udlændinge (UVU) på Facebook

 


Køb medieanalyse

Hvem tegner billedet af muslimer og islam i danske medier?

Analyse af syv dagblades omtale af islam og muslimer i danske nyhedsartikler i 2017.

Rapporten forhandles af forlaget Vindelsti. Pris 99 kr. (+ forsendelse). Bestil her.

 

Nyhedsbrev

Kalender

Sjælsmark: Demonstration ved Udrejsecenter Sjælsmark

24 jun 14:00 - 15:00

Bedsteforældre for Asyl demonstrerer ved Udrejsecenter Sjælsmark, Sjælsmarkvej 10, 2970...Læs mere

Sjælsmark: Demonstration ved Udrejsecenter Sjælsmark

08 jul 14:00 - 15:00

Bedsteforældre for Asyl demonstrerer ved Udrejsecenter Sjælsmark, Sjælsmarkvej 10, 2970...Læs mere

Sjælsmark: Demonstration ved Udrejsecenter Sjælsmark

22 jul 14:00 - 15:00

Bedsteforældre for Asyl demonstrerer ved Udrejsecenter Sjælsmark, Sjælsmarkvej 10, 2970...Læs mere

Følg Sameksistens.dk

 

Støt Sameksistens.dk

Støt via netbank eller send
via MobilePay til 22 54 74 12

Bidrag i juni 2018: 5.750 kroner.
Bidrag i alt i 2018: 19.500 kroner.
Mange tak for ethvert støttebidrag.

Foredrag

Netavisen tilbyder foredrag om:

  • Mediebilledet af islam og muslimer i Danmark
  • Chikane af kristne, muslimer, jøder og andre religiøse grupper
  • Religionsfrihed og ytringsfrihed

Læs mere

Til eftertanke

Alt det vi deler
Video fra TV2, 2017


Ingen er anderledes.
Vi er alle forskellige.

Peter Mygind,
skuespiller