Om os  |  Nyhedsbrev  |  Støt  |  Foredrag  |  Kontakt

Syv somaliske familier, der har fået inddraget opholdstilladelsen, får genoptaget deres sager

31.08.2017 20:57

Kategori: Somaliske flygtninge, Familiesammenføring

En somalisk familie i Viborg, der havde fået inddraget deres opholdstilladelse og skulle vende tilbage til Somalia, får nu deres sag genoptaget i Udlændingestyrelsen, skriver Politiken.dk. Det samme er tilfældet for seks andre afviste somaliske familier, oplyser Udlændingestyrelsen til avisen. Sagerne er genoptaget, fordi der er kommet nye oplysninger frem om, hvorvidt børnene i familierne vil være i fare, hvis de vender tilbage til Somalia – herunder om pigerne vil være i risiko for at blive tvangsomskåret.

 

Af Bent Dahl Jensen

 

Genoptagelserne sker, efter at Politiken i foråret har påpeget fejl i Udlændingestyrelsens sagsbehandling i forbindelse med genbehandlingen af i alt 800 herboende somalieres opholdsgrundlag, skriver Politiken.dk.

Blandt andet kritiserede eksperter, at Udlændingestyrelsen ikke i tilstrækkelig grad tog højde for børns risiko for at være i fare i Somalia. Børnene røg med andre ord med i faldet, uden at der blev taget direkte stilling til for eksempel pigernes risiko for tvangsomskæring, hvis forældrene fik inddraget opholdstilladelsen.

Efter kritikken ændrede styrelsen praksis, så der siden marts i år er blevet taget eksplicit hensyn til børnene. 15 familier, der havde fået inddraget opholdstilladelsen før den ændring, fik i sommer brev om, at de kunne indsende nye oplysninger om deres børns eventuelle asylmotiver.

Udlændingestyrelsens vicedirektør, Anders Dorph, oplyser til Politiken.dk, at der er ”sendt partshøringsbreve ud til 15 somaliske flygtninge, hvis opholdstilladelser er inddraget, og som alle har en verserende klagesag hos Flygtningenævnet.

”Disse breve er ikke udtryk for en genoptagelse af deres inddragelsessager. Vi har fået svar i syv af de 15 sager med nye oplysninger om asylmotiver vedrørende børnene. Disse sager har vi af egen drift genoptaget,” skriver vicedirektøren til Politiken.dk.

 

Udlændingestyrelsen afgør, om 800 somaliske familier må blive i Danmark

Udlændingestyrelsen gik den 16. september 2016 i gang med at undersøge, om et større antal opholdstilladelser til somaliske flygtninge med beskyttelsesstatus i Danmark skal inddrages. Det sker, efter at Flygtningenævnet i fem sager stadfæstede Udlændingestyrelsens beslutninger om ikke at forlænge opholdstilladelser til statsborgere fra Somalia. De pågældende havde tidligere fået en fireårig midlertidig opholdstilladelse som flygtninge i Danmark på grund af de generelle forhold i dele af Somalia. Flygtningenævnets afgørelse om at godkende inddragelsen af opholdstilladelsen i de fem sager blev truffet af et flertal blandt nævnets medlemmer.

”Efter myndighedernes vurdering er de generelle forhold nu ændret så meget i disse dele af Somalia, at der ikke længere er grundlag for asyl, alene fordi man kommer dérfra,” skrev Udlændingestyrelsen i en pressemeddelelse den 16. september 2016.   

Udlændingestyrelsen oplyste videre, at den ville gennemgå ca. 1.200 sager for at vurdere, om der i de enkelte sager skal tages skridt til inddragelse eller nægtelse forlængelse af opholdstilladelserne.

Antallet af sager er siden blev reduceret til omkring 800, da Udlændingestyrelsen fandt ud af, at der i omkring 400 sager ikke var givet opholdstilladelse på baggrund af de generelle forhold i Somalia.

Inddragelsen af de somaliske flygtninges midlertidige opholdstilladelser sker på grundlag af en ændring af udlændingeloven i 2015. Ændringen, der blev gennemført under SR-regeringen, betyder, at flygtninge med beskyttelsesstatus eller midlertidig beskyttelsesstatus kan få inddraget deres opholdstilladelse, blot der er sket forbedringer af situationen i hjemlandet. Men det er ikke længere et krav, at "der er sket fundamentale, stabile og varige ændringer i hjemlandet". 

 

Læs mere

To sager om somaliske flygtninge: Flygtningenævnet godkender, at deres opholdstilladelse inddrages, og at familierne sendes til Somalia – Sameksistens.dk, 12-05-2017

Søskendeflok, der er født og opvokset i Libyen, risikerer udvisning til Somalia – Sameksistens.dk, 03-04-2017


Nyhedsbrev

Kalender

København: Konference om trosfrihed og åndsfrihed

24 nov 10:30 - 15:00

Folkekirkens mellemkirkelige Råd holder konference på Christiansborg om trosfrihed og...Læs mere

Odense: Demonstration på Grønttorvet

25 nov 10:00 - 11:00

Bedsteforældre for Asyl - Fyn demonstrerer på Grønttorvet i Odense. • Læs mereLæs mere

København: TændEtLys for en voldsudsat kvinde - Shine a light

25 nov 15:00 - 16:45

Arrangementet begynder på Rådhuspladsen og slutter ved Søpavillonen. Arrangørerne skriver: Vold...Læs mere

Følg Sameksistens.dk

 

Sameksistens.dk støttes af

TrygFonden, Region Hovedstaden støtter projektet om religionsfrihed.


Vi modtager ikke offentlig mediestøtte, og vi bringer ikke annoncer på Sameksistens.dk, derfor er vi taknemmelige for bidrag, der kan støtte udgivelsen af netavisen.

Tegn støtteabonnement
via netbank eller MobilePay

Bidrag i november 2017: 1.950 kroner
Bidrag i alt i 2017: 17.000 kroner
Mange tak for ethvert støttebidrag.

Til eftertanke

Alt det vi deler
Video fra TV2, 2017


Ingen er anderledes.
Vi er alle forskellige.

Peter Mygind,
skuespiller