Om os  |  Nyhedsbrev  |  Støt  |  Foredrag  |  Kontakt

Studentrefugees.dk: En vej til uddannelse

”Mange af de flygtninge, der kommer til Danmark, vil gerne studere og kommer hertil med en bachelor eller forskellige niveauer af uddannelse, som kan valideres,” siger Alba Ortega Flores, der er en af initiativtagerne til studentrefugees.dk.

31/10-17 15:53

Kategori: Flygtninge og asylansøgere, Sameksistens

Det begyndte med en øl i en bar i Roskilde. I dag hjælper personerne bag studentrefugees.dk flygtninge med at finde deres vej ind i det danske uddannelsessystem i stedet for at komme i lavtlønnet arbejde.

 

Tekst & foto: Katrine Mortensen

 

“Formålet er, at personer i Danmark med flygtningestatus, som gerne vil studere, kan få adgang til en uddannelse i stedet for, at vi har en læge, der vasker gulve, eller en lærer, der kører taxa,” siger Alba Ortega Flores, medlem af koordineringsteamet for studentrefugees.dk og en af idé-skaberne bag projektet.

For to år siden forsøgte Alba og en gruppe studerende over en øl i en bar i Roskilde at finde en løsning på de mange flygtninge, der på dette tidspunkt syntes at overtage de danske motorveje. Det blev til de spæde skridt i en græsrodsbevægelse, der for nyligt har lanceret deres egen platform, studentrefugees.dk.

”Vi følte, der var en mangel på information, en mangel på rådgivning og en mangel på muligheder. Vi syntes, det ville være nyttigt at skabe en platform med det formål at give et andet syn på uddannelsessystemet, hvorfra man kunne give folk et overblik over mulighederne,” siger Alba og forklarer videre: ”Jeg ser uddannelse som et værktøj til det demokratiske samfund, og jeg mener, det er relevant, at folk fra forskellige baggrunde har adgang til en uddannelse, de kan bruge i deres fremtid.”

 

Mange kommer med en uddannelse

Alba selv skulle ikke kæmpe for at komme ind på en uddannelse, da hun kom hertil fra Spanien, men oplever kampen, det er for de flygtninge, som ønsker at blive en del af det danske samfund.

”De (flygtningene, red.) skal håndtere en masse bureaukrati. De bliver sendt til kommunen, til jobcentrene, til socialrådgiverne, og herfra bliver de givet forskellige inputs. Den største tendens er, at de bliver skubbet ud i, eller anbefalet, at tage et lavtlønnet eller ufaglært arbejde. Men mange af dem vil gerne studere og kommer hertil med en bachelor eller forskellige niveauer af uddannelse, som kan valideres.”

Derfor har folkene bag studentrefugees.dk brugt det seneste års tid på at skabe en platform, hvorfra Alba og de frivillige engagerede i projektet kan give støtte og information om det danske uddannelsessystem til flygtninge, der gerne vil have en uddannelse. De frivillige mødes hver anden uge til en onsdagscafé, hvor de giver støtte og hjælper med at finde frem til den rigtige løsning for den enkelte.

Men den oprindelige idé med projektet var meget mere end det:

”Vi begyndte at mødes med flygtninge, der var her i Danmark, og så på dokumenterne, lyttede til dem om, hvad de ville, og bare tog tiden til at google informationerne. Men vi forsøgte også at skabe en forbindelse mellem mennesker fra forskellige samfund.”

Men for Alba handler det ikke om “white people saving”. ”Det handler mere om, at vi anerkender, at der er problemer i samfundet. Det er der på mange niveauer. Vi valgte bare at fokusere på dette.”

 

Flere og flere henvendelser

Til trods for, at Albas drøm om projektet er mere end blot at være et informationsfundament, og at engagementet er stort, har det indtil videre ikke været en dans på roser. Frustrationerne har fyldt meget for Alba og de frivillige i projektet.

”Frustrationen kommer, fordi du har med mennesker at gøre, der ikke har adgang til certifikater. Det er det. Så er de nødt til at begynde forfra fra 9. klasse, og der er intet, du kan gøre.” Indenfor det seneste halvandet år har der ud af 25 personer kun været to gode historier om personer, der kom videre ind i uddannelsessystemet.

”Der skal meget til for at bevise, at du er berettiget,” siger Alba og fortsætter “… Det er muligt, det bare handler om at kunne bevise, at du har en uddannelsesmæssig baggrund, at have de certifikater, der er brug for eller at være i stand til at gennemføre supplerende kurser.”  Til trods for dette ser fremtiden lys ud. ”Lige nu har vi haft omkring 25 henvendelser på halvanden måned. Det er rigtig godt, sammenlignet med at vi tidligere på et år har haft 20-25 henvendelser i alt.”

 

Studentrefugees.dk
Du kan læse mere om projektet på studentrefugees.dk?
Du kan få yderligere oplysninger ved at skrive til info(at)studentrefugees.dk eller komme til deres ansøgningscafé i Studenterhuset, Købmagergade 52, 1150 København K, hver anden onsdag kl. 17-19. I 2017 er der café følgende onsdage: 8. og 22 november samt 6. og 20. december.

 


Køb medieanalyse

Hvem tegner billedet af muslimer og islam i danske medier?

Analyse af syv dagblades omtale af islam og muslimer i danske nyhedsartikler i 2017.

Rapporten forhandles af forlaget Vindelsti. Pris 99 kr. (+ forsendelse). Bestil her.

 

Nyhedsbrev

Kalender

Valby: Møde for flygtningevenner

22 sep 11:00 - 18:00

Antiracister og flygtningevenner mødes i Bygge-, Jord og Miljøarbejdernes Fagforening, Mølle...Læs mere

København: Fejring af FN's internationale fredsdag

23 sep 14:00 - 17:00

Universal Peace Federation (UPF) indbyder til fejring af FN's internationale fredsdag i...Læs mere

Sjælsmark: Demonstration ved Udrejsecenter Sjælsmark

23 sep 14:00 - 15:00

Bedsteforældre for Asyl demonstrerer ved Udrejsecenter Sjælsmark, Sjælsmarkvej 10, 2970...Læs mere

Følg Sameksistens.dk

 

Støt Sameksistens.dk

Støt via netbank eller send
via MobilePay til 22 54 74 12

Bidrag i september 2018: 5.750 kroner.
Bidrag i alt i 2018: 36.750 kroner.
Mange tak for ethvert støttebidrag.

Foredrag

Netavisen tilbyder foredrag om:

  • Mediebilledet af islam og muslimer i Danmark
  • Chikane af kristne, muslimer, jøder og andre religiøse grupper
  • Religionsfrihed og ytringsfrihed

Læs mere

Til eftertanke

Alt det vi deler
Video fra TV2, 2017


Ingen er anderledes.
Vi er alle forskellige.

Peter Mygind,
skuespiller