Om os  |  Nyhedsbrev  |  Støt  |  Foredrag  |  Kontakt

Skarpe indlæg om behovet for dialog og samarbejde mellem trossamfund

”Man er hverken mere eller mindre dansk, uanset hvilken mad man spiser, hvordan man klæder sig, hvilken Gud man tror på eller hvordan man tilbeder ham,” sagde Folketingets formand, Mogens Lykketoft, i sin tale ved Muslimernes Fællesråds dialogarrangement på Christiansborg tirsdag aften.

09/04-15 21:42

Kategori: Sameksistens, Religionsdialog

Det er godt med dialog mellem trossamfundene, men der er også brug for handling og samarbejde, blev det understreget af flere talere, da Muslimernes Fællesråd tirsdag aften den 7. april holdt et arrangement i Fællessalen på Christiansborg om dialog i teori og praksis. Et par af talerne lagde afstand til den kronik, som den politiske ordfører for Det Konservative Folkeparti, Mai Mercado, havde i Berlingske skærtorsdag med overskriften ”Kristendommen er bedre end islam”.


Tekst & foto: Bent Dahl Jensen
Artiklen blev oprettet 09-04-2015 

 

Folketingsmedlem Karen J. Klint (S) sagde i sin oplæg ved arrangementet, at ”vi ikke skal bruge tro til at dadle eller formørke andres liv”.

”Det praktiske religionsmøde skal foregå i en anstændig tone, og i en erkendelse af, at vi alle er ligeværdige mennesker af kød og blod.

I et oplyst samfund har vi et fælles ansvar for at tale imod det, at nogle formørker andres liv med forkerte oplysninger eller ved at sige, at ens tro er finere end en andens tro. Sådan kan man ikke måle religion,” sagde Karen J. Klint med adresse til Mai Mercados kronik i Berlingske.

 

”Vi skal stå sammen om at bekæmpe religionsmisbrug”
Domprovst Anders Gadegaard, der er formand for Danske Kirkers Råd, erklærede sig enig med Mai Mercado i flere af de værdier, hun omtaler i sin kronik, men han kritiserede den politiske ordfører for Det Konservative Folkeparti for, når hun taler om islam, ikke at tale ud fra islam selv, men ud fra, hvad hun tror om islam.

”Hun mener, at de problemer, vi har i Danmark med radikaliserede muslimer, bunder i religionen selv, og ikke i misbrug af religionen. Enhver religion kan misbruges til voldelige handlinger. Men så skal man være klar over, at det er misbrug. Fejlen er, at hun tager udgangspunkt i islam, men ikke har sat sig ind i islam. Derfor viser hendes kronik med al ønskelig tydelighed dialogens nødvendighed,” sagde Anders Gadegaard.

Han mindede samtidig om tragedien i Oslo i 2011, hvor Anders Breivik – ”inspireret af en slags kristen korsfarerideologi” – dræbte 77 mennesker.

”Et forfærdeligt og grusomt misbrug af kristendom, som det er, når en terrorist handler i Guds navn og udøver vold,” sagde Anders Gadegaard og sagde, at jøder, kristne, muslimer, humanister m.fl. må stå sammen om at bekæmpe religionsmisbrug.

 

”Fremtidens fred kommer først og fremmest ved dialog”
Sami Kücükakin, der er formand for Muslimernes Fællesråd, betonede i sin tale stærkt behovet for dialog, idet mennesker herigennem får mulighed for at forstå hinanden – og dernæst er der mulighed for at respektere hinanden og hinandens forskelligheder. Han ønskede også, at dialogen omsættes i handlinger.

”Vi har brug for at stikke hovederne sammen og spørge, hvad vi som trosfæller og medborgere kan gøre af gode gerninger for vores samfund. For dialog er kunsten at finde på gode undskyldninger for at gøre gode gerninger,” sagde Sami Kücükakin, som også nævnte vigtigheden af at arbejde for fred.

”Hvis vi som muslimer ikke kan sprede vores religions budskab om fred de steder, hvor vi bor, så har vi ikke opfyldt vores opgave som muslimer. Det er vores forpligtelse at gøre dialogarbejde – også for jeres børn og børnebørn. Hvis vi skal have fred i fremtiden, så kræver det, at Østen og Vesten kommer sammen. Fremtidens fred kommer først og fremmest ved dialog,” sagde er formanden for Muslimernes Fællesråd.

Dan Rosenberg Asmussen, der er formand for Det Jødiske Samfund, sagde, at man i tiden efter mordet på Dan Uzan har spurgt sig selv, om de mange dialogprojekter har været de rigtige initiativer? Som svar på spørgsmålet sagde han: ”Hvis det ikke havde været for de mange initiativer, så havde situationen nok været meget værre.”

Dan Rosenberg Asmussen tilføjede, at der lige nu er megen fokus på dialogen mellem jøder og muslimer. Læs mere herom og om jøders og muslimers fælles kamp for religiøse mindretals rettigheder her.

 

”Vi står fast på at leve fredeligt side om side”
Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), sagde med henvisning til mordene den 14.-15. februar på Finn Nørgaard og Dan Uzan, at ”vi står fast på at leve fredeligt side om side. Det skal én gal mand ikke ødelægge”.

 ”I den her tid har vi brug for at høre jeres stemmer. Vi har brug for en klar, stærk røst fra det store flertal af muslimske medborgere, som ønsker et godt liv,” sagde Frank Jensen videre. Han mindede om, at der er andre stemmer, som har en anden dagsorden.

”Vi ved, at de er få, men de er der. Stemmer, som misbruger religionen og har had til jøder, had til homoseksuelle og had til demokrati, tolerance og dialog. De dyrker en fortælling om modsætninger. De opfordrer til kamp mellem religioner og ufred mellem mennesker. De opildner til vold. Vi vil ikke acceptere, at den slags findes i vores samfund. Vi vil ikke finde os i, at der er områder i vores by, hvor det mere er reglen end undtagelsen, at man hader jøder, muslimer eller homoseksuelle, og hvor man ikke kan gå i fred på gaden, hvis man bærer tørklæde eller kalot,” sagde overborgmesteren, som også fortalte om et nyligt besøg i Mjølnerparken på Nørrebro.

”Det er et boligområde, der har været meget omtalt i medierne efter angrebene i februar – desværre ikke altid for det gode. Det er synd, for det er et område, som er inde i en meget positiv udvikling, og hvor der er en masse spændende og ambitiøse projekter. Uanset religiøs baggrund så er der beboere, som brænder for at gøre det sted, hvor de bor, til et endnu bedre sted at bo,” sagde Frank Jensen. Han tilføjede, at Københavns Kommune i 2010 oprettede en anti-radikaliseringsenhed (VINK), som ikke kun fokuserer på religiøs ekstremisme, men også på bandemiljøerne og på politisk radikalisering på såvel højre- som venstrefløjen.

 

PET’s arbejde for at forebygge radikalisering
Sikkerhedsrådgiver Karen Petersen fra PET’s forebyggelsescenter fortalte om PET’s arbejde med at forebygge ekstremisme og radikalisering. Hun understregede, at langt de fleste muslimer i Danmark ønsker dialog og fredelig sameksistens. Samtidig nævnte hun, at der er behov for stærke organisationer i civilsamfundet for at løse problemerne med radikalisering og ekstremisme.

 

Danskhed er ikke et spørgsmål om mad og klæder
Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), sagde i det afsluttende indlæg, at det er trist, når begivenheder ude i verden eller drabene den 14.-15 februar bruges til skabe modsætninger mellem ”dem” og ”os”.

”Man er hverken mere eller mindre dansk, uanset hvilken mad man spiser, hvordan man klæder sig, hvilken Gud man tror på eller hvordan man tilbeder ham. Man er dansk, hvis man vedkender sig det danske samfunds demokratiske værdier og traditioner. Og alle vi, der definerer os selv som danske, har et lige stort ansvar for at gå op imod de holdninger og vilkår, der skaber grobund for de holdninger, der fører til terrorisme,” sagde Mogens Lykketoft.

Han erklærede sig i en kommentar til sagen om karikaturtegningerne meget enig i, at respekt og tolerance ikke koster noget.

”Jeg har haft det svært i snart mange år med den såkaldte tegningekrise og se den rigtige balance udfolde sig i den debat. Personligt er jeg allermest enig med biskop Desmond Tutu, der sagde: Ja, jeg har ret til at strække min arm ud, men ikke så langt, at jeg rammer ansigtet.

Det er ikke et spørgsmål om, hvad der står i loven, for den slags tager domstolene sig af. Men det er netop et spørgsmål om den respekt og den tolerance, som jeg er enig med Dan Rosenberg Asmussen i er en af forudsætningerne for at gå imod radikalisering og ekstremisme,” sagde Mogens Lykketoft.

 

Læs mere

Jøder og muslimer står i en fælles kamp for religiøse mindretals rettigheder – Sameksistens.dk, 09-04-2015

Kristendommen er bedre end islam (kronik af Mai Mercado, politisk ordfører for Det Konservative Folkeparti) – Berlingske.dk, 02-04-2015

 


Køb medieanalyse

Hvem tegner billedet af muslimer og islam i danske medier?

Analyse af syv dagblades omtale af islam og muslimer i danske nyhedsartikler i 2017.

Rapporten forhandles af forlaget Vindelsti. Pris 99 kr. (+ forsendelse). Bestil her.

 

Nyhedsbrev

Kalender

Brønshøj: Mangfoldighedsfestival: Ghettogether mod racisme

27 okt 11:00 - 16:00

En række foreninger holder mangfoldighedsfestival i EnergiCenter Voldparken, Kobbelvænget 65, 2700...Læs mere

Sjælsmark: Demonstration ved Udrejsecenter Sjælsmark

28 okt 14:00 - 15:00

Bedsteforældre for Asyl demonstrerer ved Udrejsecenter Sjælsmark, Sjælsmarkvej 10, 2970...Læs mere

København: Konference om flygtningepolitik

29 okt 17:00 - 19:30

Netværk for Velfærd og Demokrati holder konference i HK-København, Svend Aukens Plads, 2300...Læs mere

Følg Sameksistens.dk

 

Støt Sameksistens.dk

Støt via netbank eller send
via MobilePay til 22 54 74 12

Bidrag i oktober 2018: 6.550 kroner.
Bidrag i alt i 2018: 43.300 kroner.
Mange tak for ethvert støttebidrag.

Foredrag

Netavisen tilbyder foredrag om:

  • Mediebilledet af islam og muslimer i Danmark
  • Chikane af kristne, muslimer, jøder og andre religiøse grupper
  • Religionsfrihed og ytringsfrihed

Læs mere

Til eftertanke

Alt det vi deler
Video fra TV2, 2017


Ingen er anderledes.
Vi er alle forskellige.

Peter Mygind,
skuespiller