Om os  |  Nyhedsbrev  |  Støt  |  Foredrag  |  Kontakt

Satellit-tv giver egyptiske kristne en stemme i en urolig tid

Glimt fra en af SAT-7's udsendelser, hvor de bringer reportage fra en gudstjeneste på Tahrir-pladsen søndag den 6. februar. (Foto: SAT-7)

11/02-11 14:28

Kategori: Religion, Udland, Egypten, Kristne, Muslimer, Religionsfrihed

Satellit-kanalen SAT-7, der sender udsendelser til Nordafrika og Mellemøsten, har flere gange under de seneste ugers demonstrationer i Egypten bragt interviews med kirkeledere - og i nogle tilfælde har svaret på spørgsmål fra seerne i direkte telefonprogrammer. På den måde har SAT-7 givet egyptiske kristne en stemme midt i en spændt og urolig tid. Flere kirkeledere har støttet kravet om forandringer i Egypten. De har videre opfordret til at bede for landet og til at afstå fra vold.

 

Af Bent Dahl Jensen
Artiklen blev oprettet 11-02-2011


SAT-7 er en satellit-kanal, der sender programmer til kristne i Nordafrika og Mellemøsten. Stationen har studier i Beirut i Libanon, i Kairo i Egypten og på Cypern. Kanalens udsendelser kendetegnes af, at de er produceret af kristne i Mellemøsten, og kanalen søger at bidrage positivt til de lokale samfund i regionen. SAT-7 sender både programmer, hvor man fortæller om den kristne tro, og udsendelser med fokus på undervisning og udvikling. Stationens børneprogrammer er meget populære mange steder. Et andet særpræg ved kanalens udsendelser er, at den ikke sender politiske budskaber eller budskaber, som angriber eller nedgør andre religioner.


Kirkeledere kommer til orde i direkte udsendelser
SAT-7’s leder i Kairo, Farid S.,har valgt at lukke studiet, mens demonstrationerne om forandringer i Samfundet foregår. Til gengæld er der blevet sendt mange direkte udsendelser fra SAT-7’s studie i Beirut for at give stemme til de egyptiske kristne.

Lederen af studiet i Kairo medvirkede selv i et af programmerne. Han sagde:

- SAT-7 har ingen politisk dagsorden, men søger at give stemme til de kristne i Mellemøsten. Vi ønsker at sprede håb og vise kærlighed gennem alle vores programmer. Vi bringer de gode nyheder, og når der er dårlige nyheder kalder vi kirken til at gå i forbøn, så Gud kan åbenbare sig midt i vanskelighederne, sagde Farid S.

- Vi finder det værdifuldt, at de unge søger forandring. Kirken kræver også forandringer og mere social og politisk frihed i Egypten, men vi undgår og fordømmer vold, sagde Andrea Zaki i et andet program. Han er vicepræsident i en evangelisk kirke i Egypten.


Mindre frygt mellem muslimer og kristne
- Jeg sætter stor pris på den ånd, som forener egyptere i disse tider. Vi ser forandring, og den ånd af frygt og had, som har været mellem muslimer og kristne svækkes, sagde en leder fra den største evangeliske kirke i Kairo, Kasr El Dobara. Bygningen har været lukket, fordi den ligger tæt på Tahrir-pladsen, hvor de største demonstrationer i Kairo har fundet sted.

Biskop Yohanna Kolta fra den koptisk-katolske kirke sagde i en udsendelse, at nogle kristne frygter for, hvilken rolle muslimske grupper kommer til at spille i fremtiden.

- De unge prøver at gøre Egypten til et bedre sted at leve, og det værdsætter jeg meget. Men jeg er bekymret for, at nogle politiske grupper og bestemte lande vil forsøge at tage over og sætte deres egen dagsorden. Men jeg er overbevist om, at Egypten ikke bliver et nyt Iran, sagde biskoppen videre.


Gudstjeneste på Tahrir-pladsen
Søndag den 6. februar holdt en gruppe kristne fra forskellige kirker gudstjeneste på Tahrir-pladsen, hvor hoveddemonstrationerne er foregået. Muslimer og kristne sang sammen Fadervor, og de blev beskyttet af muslimske ledere fra Al-Azhar, som er en af de ledende muslimske institutioner - ikke kun i Egypten, men i hele den sunnimuslimske verden.

 

Læs mere

Giving the Church a Voice During a Time of TurmoilArtikel på SAT-7's hjemmeside, 08-02-2011

Link til klip fra SAT-7-programmer på YouTube

 


Køb medieanalyse

Hvem tegner billedet af muslimer og islam i danske medier?

Analyse af syv dagblades omtale af islam og muslimer i danske nyhedsartikler i 2017.

Rapporten forhandles af forlaget Vindelsti. Pris 99 kr. (+ forsendelse). Bestil her.

 

Nyhedsbrev

Kalender

Brønshøj: Mangfoldighedsfestival: Ghettogether mod racisme

27 okt 11:00 - 16:00

En række foreninger holder mangfoldighedsfestival i EnergiCenter Voldparken, Kobbelvænget 65, 2700...Læs mere

Sjælsmark: Demonstration ved Udrejsecenter Sjælsmark

28 okt 14:00 - 15:00

Bedsteforældre for Asyl demonstrerer ved Udrejsecenter Sjælsmark, Sjælsmarkvej 10, 2970...Læs mere

København: Konference om flygtningepolitik

29 okt 17:00 - 19:30

Netværk for Velfærd og Demokrati holder konference i HK-København, Svend Aukens Plads, 2300...Læs mere

Følg Sameksistens.dk

 

Støt Sameksistens.dk

Støt via netbank eller send
via MobilePay til 22 54 74 12

Bidrag i oktober 2018: 6.550 kroner.
Bidrag i alt i 2018: 43.300 kroner.
Mange tak for ethvert støttebidrag.

Foredrag

Netavisen tilbyder foredrag om:

  • Mediebilledet af islam og muslimer i Danmark
  • Chikane af kristne, muslimer, jøder og andre religiøse grupper
  • Religionsfrihed og ytringsfrihed

Læs mere

Til eftertanke

Alt det vi deler
Video fra TV2, 2017


Ingen er anderledes.
Vi er alle forskellige.

Peter Mygind,
skuespiller