Om os  |  Nyhedsbrev  |  Støt  |  Foredrag  |  Kontakt

Moské i København frygter terrorangreb

Imam Daniel Rezaei fra Imam Ali Moskeen siger i interviewet med Berlingske, at de som shiamuslimer oplever trusler fra både højreekstremister og fra ekstremistiske muslimske grupper, der som ISIL anser dem for vantro.

08/07-17 12:54

Kategori: Muslimer, Religionsfrihed, ISIL (Islamisk Stat), Ekstremisme

Danske shiamuslimer frygter, at et terrorangreb vil ramme deres store Imam Ali Moské i Københavns Nordvestkvarter, skriver Berlingske. Både radikale jihadister og højreekstremister truer os, siger imam Daniel Rezaei. Moskeen er i løbende kontakt med Politiets Efterretningstjeneste (PET), men ifølge avisen oplever de ikke, at PET tager truslen alvorligt.

 

Tekst & foto: Bent Dahl Jensen

Artiklen er senest opdateret 11-07-2017

 

”Som shiamuslimer oplever vi truslen fra begge sider. Der er nogen – højreekstremisterne – som hader os, fordi vi er muslimer, og fordi de tror, at vi er IS (Islamisk Stat, eller ISIL – Islamisk Stat i Irak og Levanten, red.). Samtidig er der nogen – for eksempel IS, der siger, at de er muslimer – som mener, at vi er vantro, og vil slå os ihjel. Så står vi midt imellem og er hverken det ene eller det andet,” siger imam Daniel Rezaei til Berlingske. Han er en af imamerne ved Imam Ali Moskeen på Vibevej i København NV.

Endnu er det shiitiske samfund i Danmark ikke blevet udsat for målrettede angreb. Personalet i moskéen har dog flere gange oplevet ”mistænkelige personer”, som går ned i moskéens kælder eller ind i rum, hvor de ikke har noget ærinde, skriver Berlingske.

Imam Daniel Rezaei påpeger samtidig, at der har været flere angreb mod shia-muslimer rundt om i Europa.

I Sverige er en mand med syrisk baggrund og sympatier for bevægelsen Islamisk Stat anklaget for terror efter et brandangreb mod en shiamoské i Malmø i oktober sidste år, og i maj i år blev Sveriges største religiøse center for shiamuslimer, Imam Ali Islamic Centre uden for Stockholm, udsat for store skader i et formodet brandangreb, skriver Berlingske.

 

PET: Øget risiko for IS-angreb

PET vurderer i lighed med andre kilder, at der er en risiko for, at den ekstremistiske islamiske bevægelse ISIL (Islamisk Stat i Irak og Levanten, også kaldet ISIS eller IS) vil foretage terrorangreb uden for Syrien og Irak, hvor bevægelsen fortsat kontrollerer visse områder. Det skyldes, at ISIL i den seneste tid har mistet terræn i Syrien og Irak. Senest har den irakiske hær generobret millionbyen Mosul, der har været kontrolleret af ISIL siden juni 2014. Derfor kan det tænkes, at bevægelsen nu vil rette flere angreb mod mål uden for konfliktområdet, herunder Danmark, og at bl.a. shia-muslimer kan være i risikozonen.

I den seneste risikovurdering fra PET’s Center for Terroranalyse (CTA) – fra den 7. februar 2017 – står der blandt andet:

”CTA vurderer, at IS fremover vil øge fokus på en global kamp, hvor et kalifat antager mere virtuel karakter. IS vil derfor i stigende grad fokusere sin propaganda på opfordringer til angreb uden for konfliktzonen, særligt i lande der deltager i den internationale indsats mod IS. Propagandaen kan tillige fortsat opfordre til angreb på andre, lokale modstandere, i første række minoriteter som shia-muslimer.”

I terroranalysen fra februar står der om truslen fra ekstremistiske politiske miljøer:

”I både højre- og venstreekstremistiske miljøer i Europa ses der vilje til voldsanvendelse. Højreekstremistiske miljøer har fokus på kritik af islam, flygtninge og migranter samt på kriminalitet begået af udlændinge. I Danmarks nabolande er der sket en markant stigning i antallet af trusler, vold og brandstiftelse rettet mod flygtninge, som personer med sympati for højreekstremistiske synspunkter menes at stå bag. CTA vurderer, at dette øger truslen om terror begået af politisk ekstremistiske grupper, i første række højreekstremister.”

 

Moské er i kontakt med PET

Imam Daniel Rezaei har ifølge Berlingske løbende møder med Politiets Efterretningstjeneste (PET), hvor de drøfter sikkerhedssituationen ved Imam Ali Moskeen, men han efterlyser et tættere samarbejde med efterretningstjenesten. Samtidig ønsker han, at politiet skal være mere synligt i forbindelse med større begivenheder i moskéen som fx afslutningen af ramadanen.

 

Læs mere

Dansk imam: PET tager ikke terrortruslen mod os alvorligt – Berlingske.dk, 06-07-2017

Vurdering af terrortruslen mod Danmark – PET, 07-02-2017

Rundvisning i Imam Ali Moskeen i anledning af Tro i Harmoni-ugen i København – Sameksistens.dk, 05-02-2017

• Oversigt over temaartikler om religionsfrihed

• Nyheder om religionsfrihed


Køb medieanalyse

Hvem tegner billedet af muslimer og islam i danske medier?

Analyse af syv dagblades omtale af islam og muslimer i danske nyhedsartikler i 2017.

Rapporten forhandles af forlaget Vindelsti. Pris 99 kr. (+ forsendelse). Bestil her.

 

Nyhedsbrev

Kalender

Sjælsmark: Demonstration ved Udrejsecenter Sjælsmark

22 apr 14:00 - 15:00

Bedsteforældre for Asyl demonstrerer ved Udrejsecenter Sjælsmark, Sjælsmarkvej 10, 2970...Læs mere

Odense: Demonstration på Grønttorvet

28 apr 10:00 - 11:00

Bedsteforældre for Asyl - Fyn demonstrerer på Grønttorvet i Odense. • Læs mereLæs mere

Odense: Demonstration på Grønttorvet

05 maj 10:00 - 11:00

Bedsteforældre for Asyl - Fyn demonstrerer på Grønttorvet i Odense. • Læs mereLæs mere

Følg Sameksistens.dk

 

Støt Sameksistens.dk

Støt via netbank eller send
via MobilePay til 22 54 74 12

Bidrag i april 2018: 5.750 kroner.
Bidrag i alt i 2018: 8.000 kroner.
Mange tak for ethvert støttebidrag.

Foredrag

Netavisen tilbyder foredrag om:

  • Mediebilledet af islam og muslimer i Danmark
  • Chikane af kristne, muslimer, jøder og andre religiøse grupper
  • Religionsfrihed og ytringsfrihed

Læs mere

Til eftertanke

Alt det vi deler
Video fra TV2, 2017


Ingen er anderledes.
Vi er alle forskellige.

Peter Mygind,
skuespiller