Om os  |  Nyhedsbrev  |  Støt  |  Foredrag  |  Kontakt

I 4 ud af 10 lande favoriseres en bestemt religion

Egypten er et af de 27 lande, hvor islam er officiel statsreligion. Billedet af moskeen er fra havnebyen Port Said.

05/10-17 16:26

Kategori: Religion

I 83 lande har en bestemt religion en fortrinsstilling – enten som officiel statsreligion eller ved at indtage en særstatus i forhold til andre trosretninger. Det viser en ny analyse, der er foretaget af den amerikanske tænketank Pew Research Center. Undersøgelsen bygger på oplysninger fra 199 lande og territorier rundt om i verden. I godt halvdelen af landene har ingen religion en fortrinsstilling. I 10 lande har myndighederne en fjendtlig holdning i forhold til religion.

 

Tekst & foto: Bent Dahl Jensen

 

Analysen fra Pew Research Center viser, at 43 lande har en officiel statsreligion. I 27 af disse lande er islam statsreligion. Det gælder mange lande i Mellemøsten og Nordafrika samt syv i Asien – blandt andet Afghanistan, Bangladesh og Malaysia – og fire i Afrika syd for Sahara, herunder Mauretanien og Somalia. Islam er dermed den religion, der oftest er statsreligion.

Kristendommen er statsreligion i 13 lande, herunder ni i Europa – blandt andet Danmark, Grækenland, Island og United Kingdom. Kristendommen er desuden statsreligion i Costa Rica, Den Dominikanske Republik, Tuvalu og Zambia.

Buddhismen er statsreligion i Bhutan og Cambodja, og jødedommen er officiel religion i Israel.

Hinduismen er ikke statsreligion nogen steder, men det fremgår af analysen, at hinduismen er tæt på at indtage rollen som officiel religion i Indien og Nepal.

 

Kristendommen har fortrinsstilling i 28 lande

I yderligere 40 lande har en religion en fortrinsstilling i forhold til andre religioner – dog uden at være officiel statsreligion.

I 28 lande er det kristendommen, der indtager den position. De fleste af disse lande ligger i Europa og Mellem- og Sydamerika. Det gælder fx Finland, Italien, Polen, Rusland og Spanien samt Argentina, Guatemala, Nicaragua og Peru. Herudover har kristendommen en særstilling i blandt andet Angola i Afrika og syv andre lande uden for Amerika og Europa.

Buddhismen indtager en fortrinsposition i fire lande (Laos, Mongoliet, Myanmar og Sri Lanka). Islam har en særstatus i tre lande (Sudan, Syrien og Tyrkiet). Endelig er der fem lande, hvor flere religioner har en fortrinsstilling i forhold til andre religioner (Eritrea, Indonesien, Litauen, Serbien og Togo).

 

Ingen statslige præferencer i forhold til religion i 53 % af landene

I over halvdelen af landene – 106 lande – er der ingen præferencer fra statens side, der begunstiger en religion frem for andre.

Disse lande omfatter Nordamerika, en del lande i Mellem- og Sydamerika, en stor del af landene i Europa og Afrika syd for Sahara samt nogle lande i Asien og Stillehavsområdet.

 

10 lande har en fjendtlig holdning over for religion

Den fjerde gruppen i analysen omfatter 10 lande, hvor der er en fjendtlig indstilling til religion. Det gælder Cuba, Kina, Nordkorea og Vietnam samt seks tidligere sovjetrepublikker: Aserbajdsjan, Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan.

I disse lande bliver de religiøse samfund i meget høj grad kontrolleret af myndighederne – og i nogle tilfælde direkte modarbejdet – på trods af, at nogle af landene har forfatninger, der garanterer religionsfrihed.

Der er dog store forskelle mellem de 10 lande.

I de seks tidligere sovjetrepublikker er flertallet af befolkningen er muslimer. Frem til opløsningen af det tidligere Sovjetunionen i 1991 var der en stram kontrol fra statens side af de religiøse institutioner. Siden uafhængigheden har befolkningerne fået mere frihed til at praktisere deres tro, men staterne kontrollerer fortsat de religiøse institutioner.

 

Statsreligioner begunstiges økonomisk

Analysen fra Pew Research center viser også, at i langt de fleste tilfælde bliver en statsreligion begunstiget økonomisk fra statens side. Det kan være i form af tilskud til religiøse uddannelsesprogrammer og skoler, ejendom eller andre religiøse aktiviteter.

I de 43 lande, hvor en bestemt religion er statsreligion, har statsreligionen en sådan fortrinsstilling i over halvdelen af landene. I nogle lande er der lige vilkår for alle trossamfund. I få tilfælde yder staten slet ikke økonomisk tilskud af den art.

Det samme mønster gælder for de 40 lande, hvor en bestemt religion har en fortrinsstilling i forhold til andre religioner.

 

Læs mere

Many Countries Favor Specific Religions, Officially or Unofficially – Pew Research Center, 03-10-2017

• Oversigt over temaartikler om religionsfrihed

• Nyheder om religionsfrihed


Køb medieanalyse

Hvem tegner billedet af muslimer og islam i danske medier?

Analyse af syv dagblades omtale af islam og muslimer i danske nyhedsartikler i 2017.

Rapporten forhandles af forlaget Vindelsti. Pris 99 kr. (+ forsendelse). Bestil her.

 

Nyhedsbrev

Kalender

Valby: Møde for flygtningevenner

22 sep 11:00 - 18:00

Antiracister og flygtningevenner mødes i Bygge-, Jord og Miljøarbejdernes Fagforening, Mølle...Læs mere

København: Fejring af FN's internationale fredsdag

23 sep 14:00 - 17:00

Universal Peace Federation (UPF) indbyder til fejring af FN's internationale fredsdag i...Læs mere

Sjælsmark: Demonstration ved Udrejsecenter Sjælsmark

23 sep 14:00 - 15:00

Bedsteforældre for Asyl demonstrerer ved Udrejsecenter Sjælsmark, Sjælsmarkvej 10, 2970...Læs mere

Følg Sameksistens.dk

 

Støt Sameksistens.dk

Støt via netbank eller send
via MobilePay til 22 54 74 12

Bidrag i september 2018: 5.750 kroner.
Bidrag i alt i 2018: 36.750 kroner.
Mange tak for ethvert støttebidrag.

Foredrag

Netavisen tilbyder foredrag om:

  • Mediebilledet af islam og muslimer i Danmark
  • Chikane af kristne, muslimer, jøder og andre religiøse grupper
  • Religionsfrihed og ytringsfrihed

Læs mere

Til eftertanke

Alt det vi deler
Video fra TV2, 2017


Ingen er anderledes.
Vi er alle forskellige.

Peter Mygind,
skuespiller