Om os  |  Nyhedsbrev  |  Støt  |  Foredrag  |  Kontakt

Dansk bog om personalismen udkommer på engelsk – og i nyt oplag på dansk

20/10-14 13:53

Kategori: Sameksistens

Bogen ”Det fælles bedste”, som Jonas Norgaard Mortensen skrev i 2012 om personalismen, er netop udkommet i tredje oplag på dansk. Bogen er samtidig blevet oversat til engelsk, fordi der også er stor interesse og efterspørgsel efter den i udlandet. Forlaget Boedal, der står for udgivelsen, har allerede solgt 200 eksemplarer til 19 forskellige lande.


Af Bent Dahl Jensen
Artiklen blev oprettet 20-10-2014 

”Det fælles bedste” er en bog, der giver en introduktion til personalismen, der er ”-isme”, som placerer sig mellem individualisme og kollektivisme – og til de tilhørende politiske ideologier: liberalisme og socialisme. Jonas Norgaard Mortensen beskriver det i ”Det fælles bedste” således:

”Mennesket er ifølge personalismen relationelt, engageret og værdigt. Det værdige, engagerede menneske bliver til i relationen med andre mennesker.

Personalismen står dermed på de ene side i opposition til individualismen, som ser personer uafhængigt af medmennesker – og på den anden side kollektivismen, som ser personer underlagt fællesskabet. Personalismen lægger vægt på det enkelte menneskes frihed og ansvar for eget liv, men betoner samtidig, at mennesket kun kan udleve dette ansvar i relation med sine medmennesker. Omvendt må fællesskabet aldrig gå forud for det enkelte menneske.”

Samtidig med udgivelsen af den engelske udgave af personalisme-bogen med titlen ”The Common Good” udsendte forlaget Boedel tredje danske oplag af bogen, og dermed er det samlede oplag nået op over 2.000 eksemplarer.

Svaret på noget, mennesker savner 
”Jeg oplever, at mennesker bliver inspireret af personalismen, fordi den sætter ord på nogle af de grundlæggende ting, de savner i deres liv og i samfundet. Vi savner ægte relationer, menneskeligt engagement og en værdighed behandling. Og mange er klar til et opgør med den falske forestilling om at forbrug-gør-mig-lykkelig, staten-klarer-tingene eller jeg-er-min-egen-lykkes-smed,” siger Jonas Norgaard Mortensen, når han skal forklare, hvad der ligger bag interessen for personalismen og ”Det fælles bedste”.

”Dybest set ved vi godt, at relationerne, det personlige engagement, er basalt for livet, men vi er kommet så langt væk fra det, at det ikke er banalt at minde om det. Personalismen sætter ord på og minder os om livets dybe værdier.”

Er der særlige grupper, der er optaget af personalismen? 

”Personalismen optager nok særligt de mennesker, som drømmer om varm og ægte medmenneskelighed, men dagligt oplever, at økonomi og systemer svinger taktstokken. Mange statslige velfærdsprofessionelle kommer i klemme mellem på den ene side rettighedstænkning og systemkontrol og på den anden en markedsgjort konkurrenceudsættelse og kommercialisering. Uddannelses-, omsorgs- og sundhedsområdet lider i denne skruetvinge. De oplever, at vognen er spændt for hesten og finder i personalismen ord for det paradigmeskifte, de drømmer om.”

Er der nogle lande, hvor interessen er særlig stor?

Personalismen har været en stærk akademisk tradition i mange lande, men har manglet folkelig formidling. I Danmark har personalismen omvendt været ukendt, men har nu vakt stor interesse. Med personalisme-bogen, foredrag og tænketanken Cura er vi lykkedes med at formidle personalismens værdier på en forståelig, relevant og aktuel måde. Det er denne formidling, der har fascineret udlandet og grunden til, at bogen nu lanceres i så forskellige lande som Peru, Portugal og Polen,” siger Jonas Norgaard Mortensen.

Ny dansk bog på vej
Herhjemme arbejder Jonas Norgaard Mortensen med en opfølgning på den første bog. Det bliver en bog, hvor der sættes fokus på, hvordan personalismen omsættes i praksis. Den nye bog udkommer efter planen i begyndelsen af 2015.

 

Personalismens grundlæggende værdier
Jonas Norgaard Mortensen beskriver i ”Det fælles bedste” tre grundlæggende værdier, der kendetegner personalismen:
”Mennesket er et relationelt væsen, der har brug for et tæt og engageret samspil med sine medmennesker, i større eller mindre fællesskaber, for at trives og udvikle sit potentiale.
Mennesket er et engageret væsen, der udfolder sig ved i frihed at tage ansvar for sit eget liv, men også for sine medmennesker og for hele samfundet.
Mennesket har en iboende værdighed, der aldrig kan relativiseres eller formindskes, og som dets medmennesker og samfundet ikke må undertrykke eller krænke.”
Citat fra ”Det fælles bedste”, side 11-12

 

Læs mere

Anmeldelse af ”Det fælles bedste” – Sameksistens.dk, 06-12-2012

 


Køb medieanalyse

Hvem tegner billedet af muslimer og islam i danske medier?

Analyse af syv dagblades omtale af islam og muslimer i danske nyhedsartikler i 2017.

Rapporten forhandles af forlaget Vindelsti. Pris 99 kr. (+ forsendelse). Bestil her.

 

Nyhedsbrev

Kalender

Sjælsmark: Demonstration ved Udrejsecenter Sjælsmark

26 aug 14:00 - 15:00

Bedsteforældre for Asyl demonstrerer ved Udrejsecenter Sjælsmark, Sjælsmarkvej 10, 2970...Læs mere

Følg Sameksistens.dk

 

Støt Sameksistens.dk

Støt via netbank eller send
via MobilePay til 22 54 74 12

Bidrag i august 2018: 5.750 kroner.
Bidrag i alt i 2018: 31.000 kroner.
Mange tak for ethvert støttebidrag.

Foredrag

Netavisen tilbyder foredrag om:

  • Mediebilledet af islam og muslimer i Danmark
  • Chikane af kristne, muslimer, jøder og andre religiøse grupper
  • Religionsfrihed og ytringsfrihed

Læs mere

Til eftertanke

Alt det vi deler
Video fra TV2, 2017


Ingen er anderledes.
Vi er alle forskellige.

Peter Mygind,
skuespiller