Om os  |  Nyhedsbrev  |  Støt  |  Foredrag  |  Kontakt

CPH:DOX: Festival med stærke portrætter og film om integration, radikalisering, tro og meget, meget mere

Filmen ”The Jugde” handler om palæstinensiske Kholoud Al-Faqih er feminist og Mellemøstens første, kvindelige shariadommer. (Pressefoto)

09/03-18 15:18

Kategori: Kultur

JUSTICE er det overordnede tema for filmfestivalen CPH:DOX, der indledes torsdag den 15. marts. Der er over 200 danske og udenlandske film på programmet i de følgende 10 dage. De spænder vidt. Der er film om radikalisering og ekstremisme, film om tro og identitet, og film om stærke personligheder, der kæmper for rettigheder og ligestilling – for blot at nævne nogle af de emner, der berøres i filmene.

 

Af Bent Dahl Jensen

 

”Retssikkerhed og frihed for individet er fundamentale elementer i det demokratiske samfund, men udfordringer som terror, migration og globalisering fører til løsninger som særlove og overvågning, der sætter retsstaten under pres. JUSTICE stiller skarpt på forholdet mellem individ og stat, sikkerhed og frihed, etik og jura, samt retsstat og demokrati,” skriver arrangørerne om temaet for festivalen – og stiller spørgsmålet: ”Er vi alle lige under loven?”

Under festivalen bliver flere af filmforevisningerne fulgt op af debatter med advokater, fagpersoner og filmskabere.

Nedenfor kan du læse mere om nogle af de over 200 vidt forskellige film, der er på programmet.

 

CPH:Meetings: Radikalisering – hvor stort et samfundsproblem er radikalisering af unge?

Film: ”Lost Warrior” – med oplæg og debat om radikalisering: Hvordan forebygger vi radikalisering, og hvad gør vi med de fremmedkrigere, der ønsker at vende hjem?

Den prisnominerede, danske film ”Lost Warrior” følger en ung mands forvandling fra radikaliseret islamist til statsløs familiefar – alene i Somalia og med kone og barn i London. Visning af filmen i Nørrebrohallen fulgt af samfundsdebat, der stiller skarpt på radikalisering af unge i Vesten. Hvor stort et samfundsproblem er radikalisering reelt i dag? Hvordan foregår radikalisering? Hvor stor indflydelse har nettet i forhold til radikalisering? Hvordan forebygger vi radikalisering bedst muligt? Hvor meget betyder integration i forhold til radikalisering? Og hvad gør vi med dem, der gerne vil vende hjem igen?

Mød blandt andre de to instruktører Nasib Farah og Søren Steen Jespersen, samt Muhammed Hee (VINK), Asim Latif (teamchef i Baba – fordi far er vigtig), Shamsa Scego (debattør), Tarek Ziad Hussein (debattør og arbejder i IMR), Elisa Bergmann, formand for BUPL med flere, som ikke ønsker at optræde med navn i programmet. Moderator: Anja Bo.

 

Exit

Nazister, jihadister og voldelige autonome. En tidligere højreekstremist undersøger hvilken pris det har at bryde med en ekstremistisk fortid.

Hvordan bliver man ekstremist? Og hvordan slipper man ud af et lukket og voldeligt miljø igen med livet i behold? Den norske filmskaber Karen Winther har selv taget turen. Med sin fortid som højre-ekstremist opsøger hun andre afhoppere i USA, Tyskland og Danmark, hvor hun blandt andre møder den danske tidligere venstrefløjsaktivist Søren Lerche og franske David, der sad seks år i fængsel som medskyldig i et terrorangreb i Frankrig. Jihadister, nazister og voldelige autonome: Alle de mennesker, som Winther møder på sin rejse, har brudt med deres fortid og lever nu med konsekvenserne. ”Exit” er en undersøgende førstehåndsberetning om ekstremisme og radikalisering og om den hårde exit, der efterlader de involverede med det samme spørgsmål: Hvorfor mig? Spændingen, den klare identitet i en gruppe med en mission, og rollen som rebel og outsider er nogle af svarene. Men fælles for dem alle er samtidig en personlig fortælling om identitet og om at fortryde fortidens bitre fejltagelser.

 

Falling Forward

Hvem ville ikke gerne være venner med Maher? En herlig norsk feel good-komedie om integration, identitet og flyvedrømme.

Alle elsker Maher. Den 20-årige syriske flygtning har skabt sig et nyt liv i den lille, norske by Løkken, langt fra krigen i sit hjemland, Syrien. Han taler norsk, går i skole, spiller trompet i byens orkester – eller gør i hvert fald sit bedste. Men Maher drømmer om friheden til at bevæge sig over landegrænser uden at være på flugt, og en skønne dag at kunne flyve tilbage til Syrien som uddannet pilot. ”Falling Forward” er en film om at starte forfra i et nyt land, når krigens rædsler lurer i baghovedet og kravene til at høre til er ekstra hårde. Også selvom Maher er en ukuelig optimist, der godt ved at man nogle gange falder - det gælder bare om at sørge for, at man falder forlæns. En herlig norsk feel good-komedie om integration, identitet og flyvedrømme.

 

Latifa: A Fighting Heart

Den inspirerende historie om en overmenneskeligt stærk kvindes utrættelige kamp mod de kræfter, der tog livet af hendes søn i et terrorangreb.

Latifa Ibn Ziaten mistede sin søn, der var soldat, i terrorangrebet i Toulouse i 2012. Et frygteligt tab og en uforståelig tragedie, som hun med overmenneskelig styrke har vendt mod ekstremismen og intolerancen selv. Forvandlingen fra sønderknust mor til aktivist og ildsjæl er historien om en kvinde, der mistede alt og som har rejst sig for at gøre en forskel. Gennem sine utallige og utrættelige dialogmøder med udsatte unge i de franske forstæder har hun sat racisme, integration og lighed på dagsordenen, hvor der før var tavshed. Filmen om hende følger den fransk-marokkanske kvinde rundt i hele landet med fri adgang til hendes liv – også uden for offentlighedens arena. Og det er umuligt ikke at lade sig overvælde af hendes kamp mod de hadefulde kræfter, som kostede hendes søn livet. Og som næres af håbløsheden i samfundets udkanter alle steder i Europa.

 

Min tro

Tre børn med Tre forskellige religioner i en film om, hvad religion i det hele taget er for noget mærkeligt noget.

Hvad tror du på? Og hvad betyder din tro for dig? I serien ”Min tro” kan du i fire afsnit møde fire forskellige børn, der alle tror på Gud - men en Gud, der har vidt forskellige navne. Fra en pige, der er Jehovas Vidne til en anden, der er heks, viser serien børnenes forhold til deres religion og ikke mindst, hvad det betyder for dem personligt at have en tro at læne sig op ad. Som Natalie siger i første afsnit: ”Min tro er på en måde min bamse.”

 

The Judge

Kan man være både feminist og Mellemøstens første, kvindelige shariadommer? Modsætninger mødes, når ret og religion hænger sammen.

Da palæstinensiske Kholoud Al-Faqih første gang trådte ind i sit lands højesteret og sagde, at hun ville være dommer, blev hun grinet ud. Men blot få år senere tiltrådte hun som den første, kvindelige shariadommer i hele Mellemøsten. At den viljestærke Al-Faqih også er selvudråbt, aktiv feminist gør ikke modsætningerne mindre – i hvert fald når man ser dem fra vores egen ende af verden. Men når ”The Judge” tager os med hende på arbejde i en virkelighed domineret af mænd, bliver de politiske realiteter og kulturelle forestillinger om ret og religion pludselig sat i perspektiv. Her gør hver dom nemlig en forskel. Hver dag er et retssalsdrama, og selvom hun har slidt sig til tops i det mandsdominerede system, skal Kholoud Al-Faqi og hendes progressive kolleger konstant navigere i et felt af konservative dogmer og politiske og ideologiske reformer. Filmskaberen Erika Cohn mødte Kholoud, da hun selv studerede islamisk feminisme, og har skabt et tankevækkende portræt af en usædvanlig kvinde med sine meningers mod.

 

Tro

Danske konfirmander og japanske buddhister, der angrer et terrorangreb i Tokyo i en filosofisk film om religiøs tro.

To vidt forskellige billeder af religiøs tro skaber en kontrastfyldt og tankevækkende helhed i Jens Loftagers nye film. Den danske præst Karsten spiller musik for sine konfirmander for at få dem til at stole på deres egne kvaliteter og turde springe ud i livet. Samtidig møder vi tre japanske buddhister, der aldrig fik den mulighed, og som nu reflekterer over deres tabte ungdom som medlemmer af den religiøse gruppe Aum, der begik et terrorangreb i Tokyo i 1995. ”Faith” undersøger på tværs af livsstadier og kulturer, hvordan den religiøse tro både kan gøre mennesker livsduelige og i stand til at forstå os selv bedre, men også skubbe os ud i ekstreme valg, vi senere vil fortryde og have svært ved at forstå. Filmen er den sidste del af Loftagers mangeårige trilogi, der startede med ”Ord” (1994) og fortsatte med ”Krig” (2003).

 

A Woman Without A Name

Fire unge kvinder lukker os ind i deres tanker fra kvindefængslet i Teheran, i en film rig på både nuancer og kontraster.

Bag de solide betonmure i kvindefængslet Gharchak i Irans hovedstad, Teheran, åbner fire unge kvinder døren til deres liv og inderste tanker. Om deres vej ud i stofmisbrug og hård kriminalitet, der førte til et liv bag tremmer. Alle fire er idømt årelange straffe for overfald og mord. Børnene leger på det grå stengulv i fængslet, hvor kvindernes eneste kontakt til omverdenen går gennem en mønttelefon. Voldtægt, tvang, overgreb og seksuelle krænkelser er gennemgående årsager til, at de unge kvinder brød med omverdenens forventninger til korrekt, kvindelig opførsel - og ofrede deres liv på det. Farzad Khoshdasts paradoksalt poetiske ”A Woman Without a Name” er rig på både nuancer og kontraster. Med fængslet som endestation og symbolsk baggrund taler filmen også om de strukturelle årsager til de unge kvinders deroute - men med deres egne ord - i et desperat forsøg på at forsvinde fra en hård virkelighed.

 

Amal

Fem vilde år i en ung og rebelsk, egyptisk kvindes liv. Fra frygtløs 14-årig på Tahrir-pladsens barrikader, til voksen kvinde med drømme for fremtiden.

Amal betyder håb. Det er også navnet på en frygtløs, ung kvinde. Og hende følger Mohamed Siams film over fem vilde, omtumlede år, fra hun som frygtløs 14-årig er på barrikaderne på Tahrir-pladsen under det arabiske forår, hvor hun ikke er bleg for at råbe en politimand i fuld uniform lige op i hovedet. Amal har sine meningers mod, og hun lader ikke nogen fortælle sig, hvad hun må og ikke må - og da slet ikke mænd. Men de drømme om frihed og demokrati, der startede revolutionen i 2011, møder modstand fra virkeligheden, mens den rebelske og karismatiske Amal vokser op og bliver en kvinde med nye drømme for fremtiden. Der er knald på, når fem år koges ned til 80 hurtige og heftige minutter fra en så aktiv og selvstændig kvindes ungdom. Men ”Amal” er ikke blot en usædvanlig coming-of-age-fortælling. Den er historien om en hel generation, der kræver forandring og frihed.

 

Læs mere

CPH:DOX – hele programmet


Køb medieanalyse

Hvem tegner billedet af muslimer og islam i danske medier?

Analyse af syv dagblades omtale af islam og muslimer i danske nyhedsartikler i 2017.

Rapporten forhandles af forlaget Vindelsti. Pris 99 kr. (+ forsendelse). Bestil her.

 

Nyhedsbrev

Kalender

Valby: Møde for flygtningevenner

22 sep 11:00 - 18:00

Antiracister og flygtningevenner mødes i Bygge-, Jord og Miljøarbejdernes Fagforening, Mølle...Læs mere

København: Fejring af FN's internationale fredsdag

23 sep 14:00 - 17:00

Universal Peace Federation (UPF) indbyder til fejring af FN's internationale fredsdag i...Læs mere

Sjælsmark: Demonstration ved Udrejsecenter Sjælsmark

23 sep 14:00 - 15:00

Bedsteforældre for Asyl demonstrerer ved Udrejsecenter Sjælsmark, Sjælsmarkvej 10, 2970...Læs mere

Følg Sameksistens.dk

 

Støt Sameksistens.dk

Støt via netbank eller send
via MobilePay til 22 54 74 12

Bidrag i september 2018: 5.750 kroner.
Bidrag i alt i 2018: 36.750 kroner.
Mange tak for ethvert støttebidrag.

Foredrag

Netavisen tilbyder foredrag om:

  • Mediebilledet af islam og muslimer i Danmark
  • Chikane af kristne, muslimer, jøder og andre religiøse grupper
  • Religionsfrihed og ytringsfrihed

Læs mere

Til eftertanke

Alt det vi deler
Video fra TV2, 2017


Ingen er anderledes.
Vi er alle forskellige.

Peter Mygind,
skuespiller