Om os  |  Nyhedsbrev  |  Støt  |  Foredrag  |  Kontakt

Asylansøgere bliver ikke sendt til Grækenland, men får behandlet deres sager i Danmark

27/01-11 16:40

Kategori: Flygtninge og asylansøgere, Dublin-forordningen, Grækenland

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) har besluttet, at de sager, hvor en asylansøger har afventet tilbagesendelse til Grækenland i forhold til Dublin-forordningen, skal behandles i Danmark. Det sker efter, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols storkammer i fredags gav en afghansk asylansøger medhold i, at det var i strid med flere artikler i Menneskerettighedskonventionen, at Belgien i juni 2009 sendte ham tilbage til Grækenland i henhold til Dublin-forordningen.

 

Af Bent Dahl Jensen
Oprettet 23-01-2011 – og senest opdateret 27-01-2011


- Jeg har besluttet at bede Udlændingeservice om at indlede asylsagsbehandling af de sager, der har afventet tilbagesendelse til Grækenland som 1. asylland. Jeg understreger, at disse sager behandles som alle andre sager, og at en asylsagsbehandling ikke er en garanti for at få asyl i Danmark, siger Birthe Rønn Hornbech i en pressemeddelelse den 23. januar 2011.

- Efter at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol så klart har udtrykt, at Grækenland på flere områder af asylsagsbehandlingen har overtrådt den Europæiske Menneskerettighedskonvention, har jeg fundet det rigtigst, at de mennesker, der i nogle måneder har befundet sig i Danmark uden at vide, om deres sager ville blive behandlet i Danmark, nu får besked om, at deres asylansøgning vil blive behandlet i Danmark, siger integrationsminister Birthe Rønn Hornbech og fortsætter:

- At Danmark i denne helt særlige situation behandler asylsager, der burde behandles i Grækenland, løser slet ikke problemerne. Det er naturligvis ikke acceptabelt, at et EU-medlemsland ikke opfylder menneskerettighederne og på den måde ikke får behandlet de asylsager. Det gælder derfor om at finde en varig løsning, så Grækenland kan pålægges at behandle egne sager. Det kræver, at Grækenland både pålægges og sættes i stand til at opfylde sine forpligtelser efter menneskerettighederne, som påhviler alle EU-medlemslande.

- Alle EU-medlemslandene må nu stå sammen om at opbygge et forsvarligt asylsystem og dermed skabe sådanne forhold for asylansøgere, at menneskerettighederne respekteres. Grækenland bør hurtigst muligt og gerne inden årets udløb være i stand til igen at behandle sine egne asylsager. Jeg vil derfor anmode om at sagen sættes på næste ministermøde i EU.

- Det er vigtigt at sikre en hurtig forbedring af forholdene i Grækenland. Jeg vil derfor allerede mandag rette henvendelse til vore samarbejdspartnere her i landet, som har erfaring både med asylsøgere og flygtninge i Danmark, og som har netværk i udlandet.

- Ved opbygningen af et asylsystem i Grækenland er det naturligt at trække først og fremmest på erfaringer fra den gennemprøvede 'danske model', som betyder, at Dansk Røde Kors driver de fleste asylcentre i Danmark, og at Dansk Flygtningehjælp bistår med bl.a. rådgivning af asylansøgere, slutter integrationsministeren.

Såvel Dansk Flygtningehjælp som Dansk Røde Kors erklærer sig over for Politiken parate til at bidrage med deres erfaringer for at få opbygget et velfungerende asylsystem i Grækenland.


Omkring 350 sager
Dansk Flygtningehjælp har indbragt 350 sager for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, og Flygtningehjælpens generalsekretær, Andreas Kamm, opfordrede i fredags efter Menneskerettighedsdomstolen afgørelse de danske myndigheder til at begynde behandlingen af disse sager.


Venstre foreslår sag mod Grækenland ved EF-domstolen
Venstres integrationsordfører, Karsten Lauritzen, mener, at Danmark skal presse på for, at EU åbner en sag mod Grækenland.

- Jeg har svært ved at se, hvordan EU-Kommissionen kan undgå at komme med en åbningsskrivelse efter den her dom. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at Birthe Rønn Hornbech vil presse på for at få løst de her problemer, siger Karsten Lauritzen til Politiken.dk.


Asylansøgere, der kom via Grækenland til Danmark, får deres sag behandlet her
Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) er klar til at tage imod asylansøgere, der er kommet ind i EU via Grækenland, skriver Politiken.dk den 26. januar 2011.

Det vil sige, at det ikke alene er de asylansøgere, som har fået stoppet deres tilbagesendelse til Grækenland, der får deres sag behandlet i Danmark, men også alle, der kommer efterfølgende.


Ekspert: Asylansøgeres menneskerettigheder krænket
Ph.d. Thomas Gammeltoft-Hansen, der forsker i flygtningeret og EU's udlændingepolitik ved Dansk Institut for Internationale Studier, mener ifølge Politiken.dk, at Danmark har i en række tilfælde været med til at krænke asylsøgeres menneskerettigheder ved at sende dem tilbage til Grækenland, selv om landets asylsystem var brudt sammen.

- Dommen er klar. Så længe Grækenland ikke har igangsat tilstrækkelige asylprocedurer og sikret ordentlige forhold, mens asylsøgerne er i Grækenland, er der tale om brud på menneskerettighederne. Og de lande – heriblandt Danmark – som har sendt asylsøgere tilbage til Grækenland, har et medansvar for de krænkelser, siger Thomas Gammeltoft-Hansen til Politiken.dk den 26. januar – med henvisning til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol afgørelse den 21. januar 2011.

 

Læs mere

Ekspert: Danmark har krænket asylansøgeres menneskerettighederPolitiken.dk, 26-01-2011

Rønn vil tage imod alle nye asylansøgere fra GrækenlandPolitiken.dk, 26-01-2011

Venstre vil trække Grækenland for retten efter asyldomPolitiken.dk, 24-01-2011

Integrationsministeren beslutter at behandle asylsagerpressemeddelelse fra Integrationsministeriet, 23-01-2011

Birthe Rønn skifter kurs i asylsagPolitiken.dk, 23-01-2011

Asylansøger får medhold i klage over tilbagesendelse til GrækenlandSameksistens.dk, 23-01-2011

 


Køb medieanalyse

Hvem tegner billedet af muslimer og islam i danske medier?

Analyse af syv dagblades omtale af islam og muslimer i danske nyhedsartikler i 2017.

Rapporten forhandles af forlaget Vindelsti. Pris 99 kr. (+ forsendelse). Bestil her.

 

Nyhedsbrev

Kalender

Brønshøj: Mangfoldighedsfestival: Ghettogether mod racisme

27 okt 11:00 - 16:00

En række foreninger holder mangfoldighedsfestival i EnergiCenter Voldparken, Kobbelvænget 65, 2700...Læs mere

Sjælsmark: Demonstration ved Udrejsecenter Sjælsmark

28 okt 14:00 - 15:00

Bedsteforældre for Asyl demonstrerer ved Udrejsecenter Sjælsmark, Sjælsmarkvej 10, 2970...Læs mere

København: Konference om flygtningepolitik

29 okt 17:00 - 19:30

Netværk for Velfærd og Demokrati holder konference i HK-København, Svend Aukens Plads, 2300...Læs mere

Følg Sameksistens.dk

 

Støt Sameksistens.dk

Støt via netbank eller send
via MobilePay til 22 54 74 12

Bidrag i oktober 2018: 6.550 kroner.
Bidrag i alt i 2018: 43.300 kroner.
Mange tak for ethvert støttebidrag.

Foredrag

Netavisen tilbyder foredrag om:

  • Mediebilledet af islam og muslimer i Danmark
  • Chikane af kristne, muslimer, jøder og andre religiøse grupper
  • Religionsfrihed og ytringsfrihed

Læs mere

Til eftertanke

Alt det vi deler
Video fra TV2, 2017


Ingen er anderledes.
Vi er alle forskellige.

Peter Mygind,
skuespiller