Om os  |  Nyhedsbrev  |  Støt  |  Foredrag  |  Kontakt

”Aldrig mere en Krystalnat”: Krystalnatten markeres flere steder den 9. november

03.11.2017 10:31

Kategori: Sameksistens, Racisme

Torsdag den 9. november er det 79 år siden, at Krystalnatten fandt sted i Tyskland og Østrig. I løbet af den aften og nat ødelagde nazisterne næsten 7.500 jødiske forretninger og nedbrændte omkring 200 synagoger. ”At det kunne lade sig gøre at rykke folkestemningen og skabe tilslutning til denne katastrofe, hang blandt andet sammen med den snigende accept af racisme i hverdagen,” skriver foreningen SOS mod Racisme, der er medindbyder til arrangementer i København og Svendborg med overskriften ”Aldrig mere en Krystalnat”.

 

Af Bent Dahl Jensen

 

”Krystalnatten den 9. november 1938 blev indledningen til en systematisk udryddelsespolitik. Det førte frem til de nazistiske udryddelser af seks millioner jøder, drab på unævneligt mange anti-nazister og på sociale og seksuelle mindretal som homoseksuelle, romaer, handikappede og subsistensløse.

Krystalnatten var en organiseret landsdækkende kampagne i Tyskland og Østrig, med vold og drab af jøder og nedbrænding og smadring og plyndring af deres butikker, synagoger og ejendom, efterfulgt af massearrestationer og deportationer.

At det kunne lade sig gøre at rykke folkestemningen og skabe tilslutning til denne katastrofe, der var en indledning til store folkedrab og en omfattende verdenskrig, hang blandt andet sammen med den snigende accept af racisme i hverdagen og af, hvad man kunne acceptere at gøre ved medborgere, for eksempel fjerne ytringsfrihed og andre rettigheder,” skriver SOS mod Racisme om Krystalnatten i 1938.

 

Krystalnat-demonstrationer i hele Europa

Over hele Europa holdes der torsdag den 9. november Krystalnat-demonstrationer i mange af de store byer.

”Demonstrationerne tjener dels til at mindes ofrene for Krystalnatten og for nazisternes senere folkedrab på jøder, romaer og andre folkeslag, der ikke var arier, homoseksuelle og handicappede og hjemløse. Dels for at advare mod den udvikling, som mange europæiske lande herunder Danmark er inde i med mere racisme og fremmedhad og knægtelse af menneskerettigheder for etniske mindretal,” skriver SOS mod Racisme om baggrunden for de to arrangementer, foreningen er medarrangør af i København og Svendborg.

 

Fokus på menneskerettigheder og racisme mod etniske mindretal

I København markeres Krystalnatten kl. 16.30-17.30 med en fakkelmanifestation ved Skt. Hans Torv på Nørrebro. Her er der musik og taler ved arrangørerne, som er: Asylret, Demos og Revolutionære Antifascister.

Kl. 17.45-20.00 holder SOS mod Racisme sammen med Mellemfolkeligt Samvirke Krystalnatsmøde i Lille Sal, Blegdamsvej 1 A, 1. sal, 2200 København N. Mødet indledes med uddeling af gratis suppe. Ved mødet fortæller Hans Goldstein, som er øjenvidne fra Krystalnatten i Wien i 1938, om sine oplevelser dengang. Udlændingeadvokat Niels-Erik Hansen taler om racisme og hetz mod etniske mindretal i Danmark i dag. En flygtning fortæller om sine oplevelser i Danmark i dag. Og vicedirektør Louise Holck, Institut for Menneskerettigheder, taler om menneskerettigheder på asyl- og flygtningeområdet og for udlændinge på andre områder i Danmark i dag. Ved den sidste del af mødet lægges der op til debat om, hvordan respekten for alles menneskerettigheder i Danmark genskabes.

I Svendborg arrangerer SOS mod Racisme og Antirascistisk Netværk Svendborg en Krystalnatsmanifestation på Lille Torv kl. 17-18. Her taler forfatter og journalist Georg Metz og professor Morten Sodemann, OUH, og der er musik ved Sigrid og Niels.

 

Læs mere

Krystalnatsmøde i København (Facebook)

Krystalnatsmanifestation i Svendborg (Facebook)


Nyhedsbrev

Kalender

København: Konference om trosfrihed og åndsfrihed

24 nov 10:30 - 15:00

Folkekirkens mellemkirkelige Råd holder konference på Christiansborg om trosfrihed og...Læs mere

Odense: Demonstration på Grønttorvet

25 nov 10:00 - 11:00

Bedsteforældre for Asyl - Fyn demonstrerer på Grønttorvet i Odense. • Læs mereLæs mere

København: TændEtLys for en voldsudsat kvinde - Shine a light

25 nov 15:00 - 16:45

Arrangementet begynder på Rådhuspladsen og slutter ved Søpavillonen. Arrangørerne skriver: Vold...Læs mere

Følg Sameksistens.dk

 

Sameksistens.dk støttes af

TrygFonden, Region Hovedstaden støtter projektet om religionsfrihed.


Vi modtager ikke offentlig mediestøtte, og vi bringer ikke annoncer på Sameksistens.dk, derfor er vi taknemmelige for bidrag, der kan støtte udgivelsen af netavisen.

Tegn støtteabonnement
via netbank eller MobilePay

Bidrag i november 2017: 1.950 kroner
Bidrag i alt i 2017: 17.000 kroner
Mange tak for ethvert støttebidrag.

Til eftertanke

Alt det vi deler
Video fra TV2, 2017


Ingen er anderledes.
Vi er alle forskellige.

Peter Mygind,
skuespiller