Om os  |  Nyhedsbrev  |  Støt  |  Foredrag  |  Kontakt

Blog-skribenter

Bent Dahl Jensen
Redaktør 
Liste over blogindlæg


Marianne Olsen
Lektor
Liste over blogindlæg


Saliha Marie Fetteh
Lektor
Liste over blogindlæg


Svend Løbner
Journalist
Liste over blogindlæg


Zainab Nasrati
Medicinstuderende
Liste over blogindlæg

Blog-samtaler

Som optakt til festivalen JA TAK, TIL KAFFE, der holdes i København i perioden 11.-20. august 2017, bringer vi en række samtaler, som festival-arrangøren, forfatter Michael Svennevig har haft med nogle af de medvirkende. Læs den første samtale her - og find links til de øvrige samtaler.

Samtaler i 2016

Som optakt til festivalen "Med og uden smykker", der blev holdt i København i august 2016, skrev festivalarrangøren, forfatteren Michael Svennevig en række samtaler med nogle af de medvirkende: 

Fatima Osborne,
Stine Friis Refsgaard,
Stig Dalager,
David Jason Lou,
Hanne Marie Svendsen,
Alan Pary og
Razan Haugaard
,
Lene Skytt,
Elias Benakrich,
Maria Dubin,
Mia Lipschitz og Kasper Sejer
- og i den sidste artikel talte Ursula Djezzaz Nielsen med Michael Svennevig om samtalegenren.

 

Blog

Blogindlæg er udtryk for skribentens egen holdning.

 

Kristne og muslimer har mere til fælles, end politikerne tror

Af Svend Løbner
Journalist
Oprettet 10-09-2018 

 

 

 

Muslimer og kristne er ikke så langt fra hinanden, som visse politikere vil have os til at tro. Basalt kendskab til islam viser, at der er rigtig meget at mødes om. Hvis vi altså får ørenlyd for larmen fra den politiske skyttegravskrig. Partier ruster sig til folketingsvalg, og muslimske indvandrere må igen stå for skud, når partiledere skal positionere sig. I debatten bliver islam ofte stillet op som kristendommens diametrale modsætning. Muslimer beskrives som ekstreme mørkemænd, der opfordrer til vold og undertrykkelse. Kristne er moderne, oplyste mennesker, som altid er omgængelige og tolerante.

Det kan man vist kalde lemfældig omgang med sandheden. Man glemmer fuldstændig de mørke kapitler i kristendommens historie, hvor kirken i uhellig alliance med magthavere netop brugte vold til at undertrykke anderledes tænkende. Og man overser fuldstændig, at islam har mere til fælles med kristendommen end nogen anden religion, og at kristne og muslimer har levet fredeligt sammen i hundredvis af år og stadig gør det i det meste af verden.

 

Jeg er kristen, opvokset i Tanzania som barn af missionærer, har været præst i flere frikirker herhjemme og arbejder nu som journalist for kristne missions- og hjælpeorganisationer. Jeg genkender ikke det billede af muslimer, som visse politikere præsenterer. Når jeg tænker på muslimer, tænker jeg på den pålidelige vagtmand, som trofast passede på vores hus i landsbyen Sanjaranda, mens vi var på orlov i Danmark. Jeg tænker på de dygtige murere, som byggede hundredvis af kirker for min far. Jeg tænker på en sheik, en imam, en koranskolelærer, jeg mødte ved min seneste reportagerejse i Tanzania. Muslimske ledere, der går i partnerskab med kristne kirker for at hjælpe landets børn og unge til en bedre fremtid. Og jeg tænker på den åbenhed og gæstfrihed, jeg møder hos mine muslimske venner herhjemme.

Jeg bliver derfor nødt til at protestere mod den opdeling i ”dem” og ”os”, hvor de er de onde og vi de gode, som ligger til grund for megen politisk indvandrerdebat herhjemme. Og jeg vil bidrage med nuancer, som viser, at kristne og muslimer ikke står så langt fra hinanden i troen, som visse politikere fra især Dansk Folkeparti vil have os til at tro. I min fritid studerer jeg religion og er nu i gang med at læse Koranen for anden gang.

 

Tænk engang: Kristne og muslimer tror på den samme Gud. Bibelens hebraiske ord for Gud er "El" eller "Elohim", Koranens arabiske ord er som bekendt "Allah". Begge ord stammer fra det sumeriske ord "Ila", som betyder Gud. Kristendommen udspringer af jødedommen, men gudsbegrebet er det samme. Islam opstod i 600-tallet e.Kr. under stærk påvirkning af både jødedom og kristendom. Arkæologiske udgravninger på den arabiske halvø afslører arkitektur og ornamenter fra både den nordvestlige katolske kirke, den østlige ortodokse kirke og den sydvestlige koptiske kirke.

Tænk videre: Kristne og muslimer trækker på det samme teologiske grundstof. Koranen består af en serie prædikener, som tager afsæt i Det Gamle og Det Nye Testamente. Som i alle prædikener er der en vis fortolkning af de gamle tekster. Disse fortolkninger kan man være enig eller uenig i, men det er afgjort noget, man kan mødes om og diskutere. Desværre får vi ikke den teologiske diskussion i det offentlige rum herhjemme, fordi politikere og andre meningsdannere skyder på hinanden fra hver deres grøft. Den respektfulde trossamtale er jeg til gengæld vant til fra Tanzania, senest da en muslimsk restaurationsejer i Dar es Salaam satte sig ved mit bord for at diskutere treenighedslære!

Tænk dybere: Koranen lægger sig overraskende tæt op ad Det Nye Testamente i beskrivelsen af kristendommens hovedperson, Jesus Kristus. Her er nogle eksempler: Jesus er født af en jomfru. Maria bebudelse beskrives næsten ordret fra Lukas-evangeliet. Der er nok flere muslimer end kristne verden over, der tror på jomfrufødslen. Jesus kaldes Guds ord, præcis som hos apostlen Johannes. Han kaldes Guds ånd, som det fremgår af Paulus' breve. Han kaldes Messias, som er det gennemgående tema i hele Det Nye Testamente. I min bog "Kristus i verdensreligionerne" interviewer jeg bl.a. en dansk imam, som de facto siger: "Jesus er større end Muhammed. Muhammed blev ikke født af en jomfru; det blev Jesus. Muhammed gjorde ingen mirakler ud over Koranen; det gjorde Jesus. Muhammed kommer ikke tilbage for at dømme jorden; det gør Jesus!"

 

Jeg tænker: Der må da være noget at samles om her! Der ser ud til at være ret meget, der forener os! Om ikke andet, så kan vi få meget spændende samtaler om tro. Blive klogere. Og måske også få pudset kristendommen af, så vi kommer ind til kernen. For ja, der er forskelle, og disse forskelle kan hjælpe os kristne med at stive vores kristne tro af. Som en dansk biskop udtalte en gang: "Islam er sandpapir for min tro!" Og som jeg sagde ved et foredrag for pædagogstuderende for nylig: I skal faktisk blive mere kristne for at kunne forholde os til islam. Dels er vi fælles om at tro, dels tror vi fælles om mangt og meget, og dels tror vi så forskelligt, at det pirrer vores nysgerrighed, så spørgsmålene står i kø, og vi kan få en masse herlige, frugtbare samtaler hen over aftensmaden.

Der er to afgørende forskelle: Vi kristne tror, at Jesus er Guds søn. Vi tror, at han døde på korset. Her tænker muslimer: Hvordan kan Gud have sex med en kvinde og få en søn? Hvordan kan Gud tillade, at en så stor profet som Jesus bliver henrettet? Så lad os da tale sammen om det. Studere helligskrifterne sammen. Det kan vi, når vi bruger vores sunde fornuft til at finde nuancerne og mane politikernes forsimplede fjendebilleder i jorden.

 

Tidligere blogindlæg af Svend Løbner

Køb medieanalyse

Hvem tegner billedet af muslimer og islam i danske medier?

Analyse af syv dagblades omtale af islam og muslimer i danske nyhedsartikler i 2017.

Rapporten forhandles af forlaget Vindelsti. Pris 99 kr. (+ forsendelse). Bestil her.

 

Nyhedsbrev

Kalender

Valby: Møde for flygtningevenner

22 sep 11:00 - 18:00

Antiracister og flygtningevenner mødes i Bygge-, Jord og Miljøarbejdernes Fagforening, Mølle...Læs mere

København: Fejring af FN's internationale fredsdag

23 sep 14:00 - 17:00

Universal Peace Federation (UPF) indbyder til fejring af FN's internationale fredsdag i...Læs mere

Sjælsmark: Demonstration ved Udrejsecenter Sjælsmark

23 sep 14:00 - 15:00

Bedsteforældre for Asyl demonstrerer ved Udrejsecenter Sjælsmark, Sjælsmarkvej 10, 2970...Læs mere

Følg Sameksistens.dk

 

Støt Sameksistens.dk

Støt via netbank eller send
via MobilePay til 22 54 74 12

Bidrag i september 2018: 5.750 kroner.
Bidrag i alt i 2018: 36.750 kroner.
Mange tak for ethvert støttebidrag.

Foredrag

Netavisen tilbyder foredrag om:

  • Mediebilledet af islam og muslimer i Danmark
  • Chikane af kristne, muslimer, jøder og andre religiøse grupper
  • Religionsfrihed og ytringsfrihed

Læs mere

Til eftertanke

Alt det vi deler
Video fra TV2, 2017


Ingen er anderledes.
Vi er alle forskellige.

Peter Mygind,
skuespiller