Om os  |  Nyhedsbrev  |  Støt  |  Foredrag  |  Kontakt

Blog-skribenter

Bent Dahl Jensen
Redaktør 
Liste over blogindlæg


Marianne Olsen
Lektor
Liste over blogindlæg


Saliha Marie Fetteh
Lektor
Liste over blogindlæg


Svend Løbner
Journalist
Liste over blogindlæg


Zainab Nasrati
Medicinstuderende
Liste over blogindlæg

Blog-samtaler

Som optakt til festivalen JA TAK, TIL KAFFE, der holdes i København i perioden 11.-20. august 2017, bringer vi en række samtaler, som festival-arrangøren, forfatter Michael Svennevig har haft med nogle af de medvirkende. Læs den første samtale her - og find links til de øvrige samtaler.

Samtaler i 2016

Som optakt til festivalen "Med og uden smykker", der blev holdt i København i august 2016, skrev festivalarrangøren, forfatteren Michael Svennevig en række samtaler med nogle af de medvirkende: 

Fatima Osborne,
Stine Friis Refsgaard,
Stig Dalager,
David Jason Lou,
Hanne Marie Svendsen,
Alan Pary og
Razan Haugaard
,
Lene Skytt,
Elias Benakrich,
Maria Dubin,
Mia Lipschitz og Kasper Sejer
- og i den sidste artikel talte Ursula Djezzaz Nielsen med Michael Svennevig om samtalegenren.

 

Blog

Blogindlæg er udtryk for skribentens egen holdning.

 

Husk nuancerne i islamdebatten

Af Svend Løbner
Journalist
Oprettet 09-09-2017 

 

 

 

Forlægger Jørgen Vium Olesen skriver i ugeavisen Udfordringen, at jeg tegner et rosenrødt billede af muslimer. Det er jeg glad for. Min hensigt er nemlig at nuancere debatten. For de fleste debattører tegner nemlig i medierne et kulsort billede af denne meget forskelligartede gruppe.

Jeg vil ikke sætte mennesker i bås, heller ikke troende og ikke en gang den definerede gruppe, vi kalder muslimer. Der er stor forskel på muslimer i fx Indonesien, Mellemøsten og Østafrika. Og der er ikke to trosforestillinger, der er nøjagtig ens. Heller ikke blandt de mennesker, vi kalder kristne.

 

Jørgen Vium Olesen spørger, om jeg slet ikke er kritisk over for Islam. Jo da, jeg holder en sund kritisk distance til alt og alle. Det filter er vist meget normalt at være udstyret med. Vores børn skal ikke kaste sig i armene på hvem som helst, og vores teenageres uddannelse må gerne udvikle deres analytiske sans, ikke?

Derfor er jeg naturligvis kritisk over for islam, ligesom jeg er kritisk over for kristendommen og andre religiøse systemer. Det er ingen hemmelighed, at Koranen rummer passager, som er særdeles problematiske. Og dem tager muslimske lærde også fat på. Blot den kendsgerning, at ordet jihad forstås dels som selvdisciplin og dels som selvforsvar, er tankevækkende. Man skelner mellem den store og den lille jihad i klassisk islam. Den store og vigtigste er det, vi som kristne kalder helliggørelse, altså, hvor vi arbejder på at komme til at ligne Gud så meget som muligt. Den lille er, at det er ok at forsvare sig selv og sin familie, hvis man bliver angrebet. At den lille jihad så kan tolkes helt ud i det ekstreme er en helt anden sag.

 

Personlig tro har det med at udvikle sig til religiøse lærebygninger og ender ofte med at blive trukket for en politisk vogn. Det ser vi i islam, desværre, og det har vi desværre også set i kristendommens historie. Og jeg er alvorligt bange for, at når der i det nuværende regeringsgrundlag står, at vi er et kristent land, og Dansk Folkeparti konstant italesætter den kristne kultur i modsætning til andre kulturer, så bliver den dybfølte, personlige tro på Jesus Kristus igen misbrugt i et politisk projekt med helt andre, materialistiske, egoistiske, og ja, direkte ukristelige, værdier. 

 

For der er forskel på muslimer og islamister, på islam og islamisme, ja, på en reflekterende, fortolkende og kulturtilpasset islam, og en rethaverisk, ekstrem og endda voldelig islamisme.

Svend Løbner

 

Derfor insisterer jeg på at tale direkte med mennesker på det personlige plan, også når det handler om tro. Derfor taler jeg om muslimer som en meget forskelligartet gruppe. Og derfor bliver jeg ved med at fremhæve nuancer. For der er forskel på muslimer og islamister, på islam og islamisme, ja, på en reflekterende, fortolkende og kulturtilpasset islam, og en rethaverisk, ekstrem og endda voldelig islamisme.

Jeg finder mig simpelthen ikke i, at verdens 1,6 milliarder muslimer slås i hartkorn med nogle få tusinde islamister, eller at en lille bande utilpassede unge med muslimsk baggrund i Vollsmose skal tegne billedet af alle danske muslimer. På samme måde finder jeg mig ikke i, at verdens 2 milliarder kristne sættes i bås med Ku Klux Klan, den sicilianske mafia eller de såkaldte kristne, der lige nu myrder løs blandt den muslimske befolkning i Den Centralafrikanske Republik. 

 

Fronterne ligger et helt andet sted, Jørgen Vium Olesen. Kampen står i dag om at behandle alle mennesker ligeværdigt, uanset om man er flygtning eller statsborger, troende eller ikke-troende, muslim eller kristen. Kampen står, om man bliver respekteret som troende menneske, eller om man bliver betragtet som halvtosset og derfor ”udenfor” samfundet. Hvis den nuværende stigmatiserende debat eskalerer, er det ikke usandsynligt, at også kristne i fremtiden ender med at blive nedvurderet, diskrimineret og direkte forfulgt – også i Danmark.

Derfor skal vi bremse op nu. Og derfor skal DF modsiges.

 

Læs mere

Rosenrødt billede af muslimer – Udfordringen, 08-09-2017


Tidligere blogindlæg af Svend Løbner

 

Køb medieanalyse

Hvem tegner billedet af muslimer og islam i danske medier?

Analyse af syv dagblades omtale af islam og muslimer i danske nyhedsartikler i 2017.

Rapporten forhandles af forlaget Vindelsti. Pris 99 kr. (+ forsendelse). Bestil her.

 

Nyhedsbrev

Kalender

København: Demonstration på FN's flygtningedag

20 jun 12:00 - 13:00

Kvindenetværket Kvinder i Sort demonstrerer på Købmagergade ved Rundetårn i anledning af FN's...Læs mere

Sjælsmark: Demonstration ved Udrejsecenter Sjælsmark

24 jun 14:00 - 15:00

Bedsteforældre for Asyl demonstrerer ved Udrejsecenter Sjælsmark, Sjælsmarkvej 10, 2970...Læs mere

Sjælsmark: Demonstration ved Udrejsecenter Sjælsmark

08 jul 14:00 - 15:00

Bedsteforældre for Asyl demonstrerer ved Udrejsecenter Sjælsmark, Sjælsmarkvej 10, 2970...Læs mere

Følg Sameksistens.dk

 

Støt Sameksistens.dk

Støt via netbank eller send
via MobilePay til 22 54 74 12

Bidrag i juni 2018: 5.750 kroner.
Bidrag i alt i 2018: 19.500 kroner.
Mange tak for ethvert støttebidrag.

Foredrag

Netavisen tilbyder foredrag om:

  • Mediebilledet af islam og muslimer i Danmark
  • Chikane af kristne, muslimer, jøder og andre religiøse grupper
  • Religionsfrihed og ytringsfrihed

Læs mere

Til eftertanke

Alt det vi deler
Video fra TV2, 2017


Ingen er anderledes.
Vi er alle forskellige.

Peter Mygind,
skuespiller