Om os  |  Nyhedsbrev  |  Støt  |  Foredrag  |  Kontakt

Blog-skribenter

Bent Dahl Jensen
Redaktør 
Liste over blogindlæg


Marianne Olsen
Lektor
Liste over blogindlæg


Saliha Marie Fetteh
Lektor
Liste over blogindlæg


Svend Løbner
Journalist
Liste over blogindlæg


Zainab Nasrati
Medicinstuderende
Liste over blogindlæg

Blog-samtaler

Som optakt til festivalen JA TAK, TIL KAFFE, der holdes i København i perioden 11.-20. august 2017, bringer vi en række samtaler, som festival-arrangøren, forfatter Michael Svennevig har haft med nogle af de medvirkende. Læs den første samtale her - og find links til de øvrige samtaler.

Samtaler i 2016

Som optakt til festivalen "Med og uden smykker", der blev holdt i København i august 2016, skrev festivalarrangøren, forfatteren Michael Svennevig en række samtaler med nogle af de medvirkende: 

Fatima Osborne,
Stine Friis Refsgaard,
Stig Dalager,
David Jason Lou,
Hanne Marie Svendsen,
Alan Pary og
Razan Haugaard
,
Lene Skytt,
Elias Benakrich,
Maria Dubin,
Mia Lipschitz og Kasper Sejer
- og i den sidste artikel talte Ursula Djezzaz Nielsen med Michael Svennevig om samtalegenren.

 

Blog

Blogindlæg er udtryk for skribentens egen holdning.

 

Journalisters benovelse hæmmer islamdebatten

Af Svend Løbner
Journalist
Oprettet 11-08-2017 

 

 

 

Folk, der følger min blog og andre skriblerier, vil vide, at jeg ønsker nye borgere velkomne, og at jeg ser religion som en ressource og glæder mig over lighederne mellem kristendom og islam.

Alligevel vil jeg her en sjælden gang ytre mig en lille smule kritisk. For jeg oplever ind imellem hos medier og meningsdannere en benovelse over det fremmede og eksotiske. En benovelse, der gør, at de fortrylles og derfor ikke holder hovedet koldt nok til at stille kritiske spørgsmål.

Det er ærgerligt, for der er udfordringer i religion, og vi skal ikke lukke øjnene for, at muslimer ligesom kristne kan have en tilbøjelighed til at fastholde egne traditioner og nedarvede dogmer i en grad, så vi ikke kommer hinanden nok i møde. Og det er til skade for integrationen.

 

Det hjælper heller ikke, at Dansk Folkeparti næsten hver dag stigmatiserer muslimer og forgifter debatten med rent ud sagt hadefulde ytringer. Faktisk er bombardementet så konstant, at moderate slet ikke når at tænke, endsige udtale sig, kritisk om islam og ekstreme muslimer. For de må – og jeg selv med – bare forsvare vore muslimske medborgere mod beskydning i Grundtvigs ånd: Menneske først! Vi skal benævne og behandle andre mennesker ordentligt! Vi skal respektere andre og bygge relationer til dem, også selv om vi tilsyneladende er uenige. Når det grundlag er på plads, kan vi begynde at udforske og stille kritiske spørgsmål til religionen og den religiøse praksis. Og dermed blive klogere, så vi kan kvalificere debatten med flere nuancer og fokusere på løsninger med konstruktive forslag til bedre integration.

 

Jeg er bekymret for benovelsen, der afholder os fra en sund og ærlig debat. Senest i sommerudgaven af Tidsånd på P1, hvor vært Christoffer Emil Bruun blandt andet havde inviteret Abdul-Karim Khammal, sociolog og medieansvarlig i Det Islamiske Trossamfund, til at præsentere os for Ramadanen. Indholdet var godt og oplysende, men jeg oplever som sagt en benovelse, der lægger en dæmper på programmet, fordi der stort set ikke kom et eneste kritisk spørgsmål fra værten.

Benovelsen kommer også til udtryk i ulighed, når troende og aktive muslimer sammenlignes med kulturkristne, der knap nok tror på Gud og i hvert slet ikke kunne finde på at faste! Hvorfor ikke benytte anledningen til at sammenligne den muslimske faste med fasten i andre religiøse traditioner, og ja, hvorfor ikke invitere en kristen ind, der jævnligt bruger faste til at komme Gud nærmere. Jeg har allerede sendt flere gode forslag til værten.

 

Måske skyldes benovelsen over det fremmede og eksotiske, at studieværter ikke ved nok eller har tid nok til at sætte sig ind i religion. Det er jo en udfordring at skulle finde emner og deltagere til timelange programmer hver uge! Lige nu får vi sandt nok en indføring i islam gennem Koranskole og Tidsånd på P1, men den manglende sammenligning med teologi i andre religioner, især kristendommen, skyldes måske, at studieværter ikke ved, hvad de skal gribe og gøre i. Og de kender måske ikke så mange aktivt troende (og fastende) kristne til, at de kan gribe knoglen og invitere dem i studiet.

 

Sommerens fokus på islam har gjort mig – og sikkert en hel del andre – klogere på religionen og vore muslimske medborgeres praksis. Nu kan vi så håbe, at denne viden også ”affortryller” religionen for studieværterne, så de kan rømme sig, rette sig op i stolen og samle mod og mandshjerte nok til også at stille de kritiske spørgsmål: Hvad er egentlig grunden til, at jihadister verden over kan legitimere deres terror med Koranens ord? Hvorfor mener fire ud af 10 danske muslimer, at sharia står over Grundloven? Hvorfor er religion med til at splitte, når der faktisk er rigtig mangel ligheder mellem forskellige religioners forestillinger og praksis?

Der er helt sikkert gode svar på disse spørgsmål. Især når – ifølge muslimske talsmænd i Koranskolen på P1 – Koranen skal forstås i sin kulturelle sammenhæng og tolkes ind i nutidens demokratiske samfund. Men disse spørgsmål får vi aldrig konkrete og helt entydige svar på, fordi journalister ikke stiller de skarpe spørgsmål af bare benovelse.

Det er ærgerligt. For vi kunne være blevet endnu klogere. Og debatten blevet mere kvalificeret. Og vore muslimske medborgere i højere grad respekteret, fordi vi netop får alle nuancerne med.

Kort sagt: Jeg savner at journalister stille skarpe spørgsmål om islam og muslimers praksis, for at vi kan få flere nuancer og dermed også forståelse og respekt for muslimske medborgeres religiøse tro og praksis.

 

Tidligere blogindlæg af Svend Løbner

 

Køb medieanalyse

Hvem tegner billedet af muslimer og islam i danske medier?

Analyse af syv dagblades omtale af islam og muslimer i danske nyhedsartikler i 2017.

Rapporten forhandles af forlaget Vindelsti. Pris 99 kr. (+ forsendelse). Bestil her.

 

Nyhedsbrev

Kalender

Sjælsmark: Demonstration ved Udrejsecenter Sjælsmark

22 jul 14:00 - 15:00

Bedsteforældre for Asyl demonstrerer ved Udrejsecenter Sjælsmark, Sjælsmarkvej 10, 2970...Læs mere

Sjælsmark: Demonstration ved Udrejsecenter Sjælsmark

12 aug 14:00 - 15:00

Bedsteforældre for Asyl demonstrerer ved Udrejsecenter Sjælsmark, Sjælsmarkvej 10, 2970...Læs mere

Sjælsmark: Demonstration ved Udrejsecenter Sjælsmark

26 aug 14:00 - 15:00

Bedsteforældre for Asyl demonstrerer ved Udrejsecenter Sjælsmark, Sjælsmarkvej 10, 2970...Læs mere

Følg Sameksistens.dk

 

Støt Sameksistens.dk

Støt via netbank eller send
via MobilePay til 22 54 74 12

Bidrag i juli 2018: 5.750 kroner.
Bidrag i alt i 2018: 25.250 kroner.
Mange tak for ethvert støttebidrag.

Foredrag

Netavisen tilbyder foredrag om:

  • Mediebilledet af islam og muslimer i Danmark
  • Chikane af kristne, muslimer, jøder og andre religiøse grupper
  • Religionsfrihed og ytringsfrihed

Læs mere

Til eftertanke

Alt det vi deler
Video fra TV2, 2017


Ingen er anderledes.
Vi er alle forskellige.

Peter Mygind,
skuespiller