Om os  |  Nyhedsbrev  |  Støt  |  Foredrag  |  Kontakt

Blog-skribenter

Bent Dahl Jensen
Redaktør 
Liste over blogindlæg


Marianne Olsen
Lektor
Liste over blogindlæg


Saliha Marie Fetteh
Lektor
Liste over blogindlæg


Svend Løbner
Journalist
Liste over blogindlæg


Zainab Nasrati
Medicinstuderende
Liste over blogindlæg

Blog-samtaler

Som optakt til festivalen JA TAK, TIL KAFFE, der holdes i København i perioden 11.-20. august 2017, bringer vi en række samtaler, som festival-arrangøren, forfatter Michael Svennevig har haft med nogle af de medvirkende. Læs den første samtale her - og find links til de øvrige samtaler.

Samtaler i 2016

Som optakt til festivalen "Med og uden smykker", der blev holdt i København i august 2016, skrev festivalarrangøren, forfatteren Michael Svennevig en række samtaler med nogle af de medvirkende: 

Fatima Osborne,
Stine Friis Refsgaard,
Stig Dalager,
David Jason Lou,
Hanne Marie Svendsen,
Alan Pary og
Razan Haugaard
,
Lene Skytt,
Elias Benakrich,
Maria Dubin,
Mia Lipschitz og Kasper Sejer
- og i den sidste artikel talte Ursula Djezzaz Nielsen med Michael Svennevig om samtalegenren.

 

Blog

Blogindlæg er udtryk for skribentens egen holdning.

 

Håb eller skuffelse?

Af Marianne Olsen
Lektor
Oprettet 09-02-2018 
Opdateret 10-02-2018

 

 

 

Journalist Bjarne Steensbeck taler med to niqab-klædte kvinder i udsendelsen ”Slotsholmen” den 8. februar (P1, kl. 9:05). Intervieweren er hørbart betænkelig ved, at han ikke kan se deres ansigter. Jeg lytter og kan ikke se nogen af de tre, der taler. Senere bliver det da også sagt, at de ikke kan blive oplæsere i TV – og så kommer de i tanker om, at radioen jo er en mulighed. Et lidt sjovt øjeblik. Det er en venlig udsendelse, som bevarer uenigheden. Og det er en god udsendelse.

Så er det, at jeg husker på, hvor ofte det er blevet gentaget, at antallet betyder noget. Det er, når det handler om, hvor mange der kan komme ind i Danmark. Men når det er niqab-klædte kvinder, vi taler om, betyder tallet åbenbart ingenting. Det er da krise, der vil noget!

 

Senere samme dag siger Henrik Dahl (LA) i P1 Debat (P1, kl. 12:15), at der er erosion i frihedsværdierne. Det er hans grund til at stemme for en lov, der forbyder iklædning af niqab, og han siger, at han mener, at sådan et forbud vil redde ”vores” land som et frihedens land i de næste femten år. Hvis forbuddet ikke bliver vedtaget, vil friheden forsvinde. Forstå det hvem, der kan. Og så taler han i øvrigt om de farlige salafister. Det er lidt sjovt, når man husker på, at nazistpartiet stadig er tilladt, og at det var den ideologi, der lagde Europa øde i sidste århundrede. Det er sandelig svært at være politiker.

Selvovervurderingen fejler ikke noget, udover dette, at den er en farlig illusion. Friheden skal vi arbejde for hver dag. Den holder ikke femten år ad gangen. Udsendelsen var en gang selvsving, der kunne have gjort en hvilken som helst satiriker rangen stridig.

I en tid, hvor der er færre og færre nytilkommere hos os, forsømmer myndighederne stadig små børn, som ikke må have deres mor hos sig, fordi hun ikke er dansk.

I en tid, hvor vore nye landsmænd klarer sig bedre og bedre, vil man afvise ikke-vestlige migranter til landet.

 

Ude i kommunerne går det ellers meget godt. Vi udvider vore horisonter, og vi under gerne Folketingets medlemmer sådan en udvidelse.

Det kunne f.eks. være rart om politiet tog sig af kriminelle, ligegyldigt hvilken baggrund, religion eller hudfarve de måtte have, og vi andre kunne slippe for den mere og mere udtalte racisme.

Ikke-vestlige migranter er den samme slags mennesker som vi andre. Jeg har lige haft besøg af Nasir fra Afghanistan, som er klogere end de fleste – og et varmt menneske. Han citerer Shakespeare for mig. Min kære læser husker nok Shylock fra ”Købmanden i Venedig”, den by, der i øvrigt havde den første ghetto, det udtryk, som de magtesløse politikere har taget op til skam for sig selv.

Shylock siger: ”Jeg er jøde. Har en jøde da ikke øjne? Har en jøde ej hænder, organer, dimensioner, sanser, følelser og passioner? Næres han ej af den samme mad, og såres han ej af de samme våben? Helbredes han ej ved de samme midler og varmes og afkøles han ej af den samme vinter og sommer som den kristne? Hvis I stikker os, bløder vi da ikke? Og hvis I kildrer os, ler vi da ikke? Og gør I os uret, må vi da ikke søge hævn.”

Nu er det jøder og Venedig, men også andre ikke-vestlige mennesker har øjne, hænder, organer, dimensioner, sanser, følelser og passioner. Hvis jeg selv var fredelig, kunne jeg have undladt den sidste sætning om hævn, men så fredelig er jeg ikke, for jeg kan ikke lade være med at tænke på, at når vi gør Danmark til et helvede, hvor nogle mennesker får det så utåleligt som muligt, hvorfor skulle de så ikke søge hævn. Så kom ikke og beklag jer den dag, de gør det. Ligesom en gave indebærer en relation, indebærer indespærring reaktion.

 

Det er mit håb, at niqab-forbuddet forkastes, så længe der er så få, der ønsker at bære sådan en. Det er mit håb, at antallet betyder noget, og at vi tænker mere afbalanceret.

Det er mit håb, at vi alle har lov til at være her, og at børn må have deres forældre hos sig. Der er så mange, der føler sig danske, som kommer alle mulige steder fra. Den indskrænkning, vi nu er vidne til i medierne, har intet med ”danske værdier” at gøre.

 

Læs mere

SlotsholmenP1, 08-02-2018

P1 Debat: TildækningsforbudP1, 08-02-2018

”Burkaforbud” blev til et tildækningsforbud: Lovudkast sendt til høringSameksistens.dk, 09-02-2018

• Tidligere blogindlæg af Marianne Olsen

Køb medieanalyse

Hvem tegner billedet af muslimer og islam i danske medier?

Analyse af syv dagblades omtale af islam og muslimer i danske nyhedsartikler i 2017.

Rapporten forhandles af forlaget Vindelsti. Pris 99 kr. (+ forsendelse). Bestil her.

 

Nyhedsbrev

Kalender

Sjælsmark: Demonstration ved Udrejsecenter Sjælsmark

26 aug 14:00 - 15:00

Bedsteforældre for Asyl demonstrerer ved Udrejsecenter Sjælsmark, Sjælsmarkvej 10, 2970...Læs mere

Følg Sameksistens.dk

 

Støt Sameksistens.dk

Støt via netbank eller send
via MobilePay til 22 54 74 12

Bidrag i august 2018: 5.750 kroner.
Bidrag i alt i 2018: 31.000 kroner.
Mange tak for ethvert støttebidrag.

Foredrag

Netavisen tilbyder foredrag om:

  • Mediebilledet af islam og muslimer i Danmark
  • Chikane af kristne, muslimer, jøder og andre religiøse grupper
  • Religionsfrihed og ytringsfrihed

Læs mere

Til eftertanke

Alt det vi deler
Video fra TV2, 2017


Ingen er anderledes.
Vi er alle forskellige.

Peter Mygind,
skuespiller