Om os  |  Nyhedsbrev  |  Støt  |  Foredrag  |  Kontakt

Blog-skribenter

Bent Dahl Jensen
Redaktør 
Liste over blogindlæg


Marianne Olsen
Lektor
Liste over blogindlæg


Saliha Marie Fetteh
Lektor
Liste over blogindlæg


Svend Løbner
Journalist
Liste over blogindlæg


Zainab Nasrati
Medicinstuderende
Liste over blogindlæg

Blog-samtaler

Som optakt til festivalen JA TAK, TIL KAFFE, der holdes i København i perioden 11.-20. august 2017, bringer vi en række samtaler, som festival-arrangøren, forfatter Michael Svennevig har haft med nogle af de medvirkende. Læs den første samtale her - og find links til de øvrige samtaler.

Samtaler i 2016

Som optakt til festivalen "Med og uden smykker", der blev holdt i København i august 2016, skrev festivalarrangøren, forfatteren Michael Svennevig en række samtaler med nogle af de medvirkende: 

Fatima Osborne,
Stine Friis Refsgaard,
Stig Dalager,
David Jason Lou,
Hanne Marie Svendsen,
Alan Pary og
Razan Haugaard
,
Lene Skytt,
Elias Benakrich,
Maria Dubin,
Mia Lipschitz og Kasper Sejer
- og i den sidste artikel talte Ursula Djezzaz Nielsen med Michael Svennevig om samtalegenren.

 

Blog

Blogindlæg er udtryk for skribentens egen holdning.

 

Fra debatmødet ses fra venstre: Domprovst Anders Gadegaard, imam Abdul Wahid Pedersen og overrabbiner Michael Melchior. (Foto: Bashy Quraishy)

Holde fred og skabe fred

Af Marianne Olsen
Lektor
Oprettet 09-01-2018 

 

 

 

Tro i Harmoni

Det blev en stor aften, søndag den 7. januar, da tre religiøse repræsentanter for jødedom, kristendom og islam mødtes i Bethesda-bygningen i Rømersgade og på opfordring af foreningen Tro i Harmoni talte om, hvordan vi skaber fred ved hjælp af disse tre monoteistiske religioner, de abrahamitiske. Læsere af netavisen er tidligere blevet opfordret til at læse Jonathan Sacks’ ”Ikke i Guds navn”, som jeg ikke vil tøve med at kalde et af de væsentligste værker om menneskets krigeriske forsøg på at tage Gud til indtægt for egen overfladiskhed og muligheder for at gå dybere ind i troens sfære, så den kan bruges til at holde fred og skabe fred.

Det er lige her Tro i harmoni har sit formål og sin styrke. Og det er derfor helt oplagt, at Anna Eskelund som foreningens leder fik bragt et møde i stand mellem de tre repræsentanter.

Mødet var således tilrettelagt, at overrabbiner Michael Melchior med sit fredsskabende arbejde i Mellemøsten som erfaring fik den længste taletid, hvorefter de to herværende religiøse ledere – imam Abdul Wahid Pedersen og domprovst Anders Gadegaard – talte og kommenterede. På den måde varede alle tre indlæg en time.

Der var lagt en pause ind efter Melchiors foredrag, hvor man kunne indtage kaffe og lækkert brød fra en muslimsk bager, så alle tillidsfuldt kunne spise og snakke, hvis vi da kunne sige noget efter den intense og karismatiske fremlæggelse af, hvad taleren havde gjort i fredens tjeneste.

 

Venskabets betydning

Et venskab var opstået mellem rabbineren og en kendt sheik, en meget betydningsfuld og magtfuld terrorist og jihadist, der i fængslet – for han var kommet i fængsel – havde studeret Koranen nærmere og forstået livets hellighed. Jeg kunne ikke skelne navnet tydelig nok til at gengive det her, men Michael Melchior var i hvert fald med til hans begravelse for kort tid siden, og han betragter ham som sin ven.

Når man begynder sin tale med sådan en beretning, har man publikum i sin hånd, og jeg måtte knibe mig i armen: Det var for godt til at være sandt. Kan det virkelig ske? Jo, det kan det altså.

Men man må både have en solid grund selv at være plantet i og en fast overbevisning om at handle i overensstemmelse med Guds vilje.

Michael Melchior tror på, at det er meningen (= Guds mening), at de to folk, palæstinenserne og jøderne, har ret til at leve på det lille stykke land mellem Middelhavet og Jordanfloden. Og når det er sådan, må de også finde ud af at leve sammen. Det vil sige, menneskene i landet må finde ud af det, som de politiske ledere åbenbart ikke kan. Det er her religionen kan, hvad politikken ikke magter.

 

Krister Stendahl, biskop emeritus i Stockholm

Hvis der kun havde været tale om ord, kunne man have rystet på hovedet, men alle de eksempler, vi har på Melchiors initiativer i fredens tjeneste, viser, at der er handling bag ordene, og det indgyder sandelig respekt, også når det ser sortest ud.

Hvordan bærer man sig så ad med at skabe fred?

Her henviste taleren til de tre regler, som biskop emeritus Krister Stendahl fra Stockholm har foreslået:

1. Spørg de mennesker, der praktiserer deres tro om deres religion.

2. Sammenlign det bedste i andres tro med det bedste i din egen. Man har tit tilbøjelighed til at sammenligne andres værste med ens egen bedste.

3. Giv plads til ”hellig misundelse”. Med dette sidste mener Krister Stendahl misundelse over en fremmed tros større generøsitet.

 

Storsindet

Den halve times storsind kunne nok give anledning til hellig misundelse, så det var godt at have fået lov til den! Samtidig blev beretningen fremsat som resultat af en så grundig forberedelse (et helt livs!), så skarp intelligens og så varm humor (”man behøver ikke være enig om al ting – det er vi ikke engang hjemme. Spørg min kone”). Det var befriende – og nødvendigt. I det hele taget var kernen så tung og krævende, at alvoren måtte fremsættes med en absolut mangel på selvhøjtidelighed. På den måde kan realiteternes barskhed forstås.

 

Henrik Goldschmidt

Efter pausen var det Henrik Goldschmidts tur til at spille for os. Han vil være kendt af alle musikelskere her i landet, og i tilgift fortalte han, hvor mirakuløst det var, at han var født her af forældre fra Schlesien. Han fortalte om familiemedlemmer, der var gået til i de nazistiske udryddelseslejre, men også andre, der var sluppet ud. Det følte han sig forpligtet af, og da Bent Melchior havde sagt til ham, at han skulle gøre noget i anledning af, at der kom flygtninge til Danmark under Balkankrigene, tænkte han sig om. Hvad kunne han gøre for freden og for flygtninge?

 

Musik er sammenhængskraft

Deraf opstod The Middle East Peace Orchestra for at fremme sammenhængskraften: Børn af alle religioner og sprog lærer at spille i hans skole. Han har også boet i Israel og undervist i Ramallah. Se selv hans hjemmeside. Alle disse tiltag kræver mod og klogskab. Og det er rigtig godt med et par mirakler i ens livsforståelse til at binde sammen.

 

Interreligiøst venskab

Det var tydeligt nok, at de to repræsentanter for kristendom og islam gerne ville være med i den religionsdialog, men det stod også klart, at de jo ikke føler helt den samme nødvendighed, at de på en måde er mere trygge ved at virke i vores nogenlunde fredelige samfund, måske også for trygge?

 

Jakob Skovgaard-Petersen

Professor Jakob Skovgaard-Petersen var moderator og stillede efter indlæggene det lidt drillende spørgsmål: Kunne de måske også tænkes at samtale med deres modparter i teologien, altså henholdsvis dem, man kalder ”de sorte præster” i Folkekirken, eller de imamer, der prædiker intolerance og had?

De havde talt venligt om muligheden for venskab mellem de tre abrahamitiske religioner, men her tøvede de. Jeg kan godt forstå det. Jeg ved heller ikke selv, hvor meget mod jeg ville have til drøftelser af den art. Men jeg håber, at eftertænksomheden bundfælder sig, at de føler det som et kald at prøve og en mulighed. Jeg kan i hvert fald ikke kaste det krav bort, som også talte til mig den aften.

 

• Tidligere blogindlæg af Marianne Olsen

Køb medieanalyse

Hvem tegner billedet af muslimer og islam i danske medier?

Analyse af syv dagblades omtale af islam og muslimer i danske nyhedsartikler i 2017.

Rapporten forhandles af forlaget Vindelsti. Pris 99 kr. (+ forsendelse). Bestil her.

 

Nyhedsbrev

Kalender

Valby: Møde for flygtningevenner

22 sep 11:00 - 18:00

Antiracister og flygtningevenner mødes i Bygge-, Jord og Miljøarbejdernes Fagforening, Mølle...Læs mere

København: Fejring af FN's internationale fredsdag

23 sep 14:00 - 17:00

Universal Peace Federation (UPF) indbyder til fejring af FN's internationale fredsdag i...Læs mere

Sjælsmark: Demonstration ved Udrejsecenter Sjælsmark

23 sep 14:00 - 15:00

Bedsteforældre for Asyl demonstrerer ved Udrejsecenter Sjælsmark, Sjælsmarkvej 10, 2970...Læs mere

Følg Sameksistens.dk

 

Støt Sameksistens.dk

Støt via netbank eller send
via MobilePay til 22 54 74 12

Bidrag i september 2018: 5.750 kroner.
Bidrag i alt i 2018: 36.750 kroner.
Mange tak for ethvert støttebidrag.

Foredrag

Netavisen tilbyder foredrag om:

  • Mediebilledet af islam og muslimer i Danmark
  • Chikane af kristne, muslimer, jøder og andre religiøse grupper
  • Religionsfrihed og ytringsfrihed

Læs mere

Til eftertanke

Alt det vi deler
Video fra TV2, 2017


Ingen er anderledes.
Vi er alle forskellige.

Peter Mygind,
skuespiller