Om os  |  Nyhedsbrev  |  Støt  |  Foredrag  |  Kontakt

Blog-skribenter

Bent Dahl Jensen
Redaktør 
Liste over blogindlæg


Marianne Olsen
Lektor
Liste over blogindlæg


Saliha Marie Fetteh
Lektor
Liste over blogindlæg


Svend Løbner
Journalist
Liste over blogindlæg


Zainab Nasrati
Medicinstuderende
Liste over blogindlæg

Blog-samtaler

Som optakt til festivalen JA TAK, TIL KAFFE, der holdes i København i perioden 11.-20. august 2017, bringer vi en række samtaler, som festival-arrangøren, forfatter Michael Svennevig har haft med nogle af de medvirkende. Læs den første samtale her - og find links til de øvrige samtaler.

Samtaler i 2016

Som optakt til festivalen "Med og uden smykker", der blev holdt i København i august 2016, skrev festivalarrangøren, forfatteren Michael Svennevig en række samtaler med nogle af de medvirkende: 

Fatima Osborne,
Stine Friis Refsgaard,
Stig Dalager,
David Jason Lou,
Hanne Marie Svendsen,
Alan Pary og
Razan Haugaard
,
Lene Skytt,
Elias Benakrich,
Maria Dubin,
Mia Lipschitz og Kasper Sejer
- og i den sidste artikel talte Ursula Djezzaz Nielsen med Michael Svennevig om samtalegenren.

 

Blog

Blogindlæg er udtryk for skribentens egen holdning.

 

Ved Humanity In Actions konference Pre-Genocide fortalte Assumpta Mugiranezza om folkedrabet på tutsierne i Rwanda. Hun blev tolket fra fransk til engelsk af Konstanty Gebert, der var moderator. (Foto: Marianne Olsen)


At forstå fortiden – at gøre sig klar til fremtiden

Af Marianne Olsen
Lektor
Oprettet 06-10-2018

 

 

 

Tre begivenheder med rødder i holocaust, i de fleste danske jøders redning i 1943 og med advarsler for fremtiden

Det var som en opfyldelse af Viktor Frankls vision, da han var fanget i koncentrationslejren (Theresienstadt 1942, Auschwitz 1944) udsultet, frysende og søgende efter mening: Pludselig så han for sig et varmt auditorium, hvor han engang i fremtiden ville forelæse over den tilstand, han befandt sig i sammen med de andre fanger. Det var lige den åbenbaring, vi – 75 år senere – var med i. Måske vidste vi det ikke alle sammen, men skildringerne af fortid og advarslerne på grund af de erfaringer var helt nærværende. De fulgtes ad ved alle oplæggene under de tre markeringer af 75-året for de fleste danske jøders redning til det gæstfrie Sverige.

 

Den 26.-29. september havde Humanity In Action en konference: ”Før Folkedrab”

Netop i disse dage, slutningen af september og begyndelsen af oktober, er det i sig selv en gysende fornemmelse at sidde i opvarmede rum og lytte til den ene nøgne beretning efter den anden, få lejlighed til at tale med hinanden, få god mad og lytte videre. Og – ikke mindst – at gøre sig de nye advarselstegn bevidst.

 

En aften i Frederiksdal

Den amerikanske journalist, Rachel Cerotti, berettede i sin fortælling A Granddaughter’s Journey om sin bedstemors rejse: Bedstemor og barnebarn havde under hendes opvækst talt meget om de uhyggelige tider, da jøder var forfulgt i hele Europa, i trediverne, først i Tyskland. Hun havde fortalt, hvordan hun som ung var kommet til Danmark, til Næstved og Vordingborg, og hvordan hun her hos os danske havde lært landbrug og glædet sig over sine nye venner. Men så kom ’43, og hun måtte videre. Vi kender de dramatiske fortællinger om langvarige overfarter over sundet til det frie og gæstfrie Sverige, og Rachels bedstemoder havde fortalt, at båden først var sejlet forkert, så der var fare for at de havnede tilbage i det besatte land, men at de til sidst dog havde hørt de forjættende ord ”Välkomna till Sverige”. Bent Melchior, den tidligere overrabbiner, dengang en dreng på fjorten år, var bogstavelig talt i samme båd, og forleden aften sad han sammen med os og lyttede til Rachels fortælling.

 

Rachel Cerotti på sporet efter den tabte tid

Rachel opsøgte nemlig Bent Melchior og er nu medlem af i Humanity In Action. På den måde blev foreningens navn legemliggjort i dobbelt forstand i fortid og nutid – og ved den unge kvinde i fremtid. Jo, vi mennesker hører sammen – ubønhørligt og vidunderligt på samme tid.

 

Den umiddelbare fortid: Rwanda

Den mest groteske historie fra den umiddelbare fortid var Assumpta Mugiranezas fortælling om folkedrabet i Rwanda, hvor indbyggerne havde lært de europæiske raceteorier af deres koloniherrer og benyttet dem, først i sproget, som det sker alle steder, hvorefter man bliver immun overfor medmenneskets værdi ved at betegne andre som skadedyr eller fækalier. Hensigten er, at det på den måde næsten bliver en velgerning at slå dem ihjel.

 

”Til minde om Liselotte, hendes lyse sind og store hjerte”

Om søndagen, den 30. september, på Københavns Rådhus fortalte Silvia Fracapane om de danske jøder, der var kommet til Theresienstadt. Det blev et helt særligt møde for mig, for vi har nogle studier at gøre sammen, men det var første gang netop ved den lejlighed, vi mødtes. Silvia Fracapane er forsker og er nu særligt optaget af familien Selinkos skæbne. Den ene søster, Annemarie, kom til Danmark og således også til Sverige. Hun blev efter 2. Verdenskrig verdensberømt ved sin bestsellerroman, ”Désirée”, silkehandlerdatteren, der blev dronning af Sverige og sammen med sin mand Jean-Baptiste Bernadotte grundlagde det nuværende svenske dynasti. Det var hendes flygtningetids inspiration at fortælle om den udefra kommende til vores naboland. Annemaries søster Liselotte Roeders, der kom til Theresienstadt fra Holland, blev deporteret sammen med sin mand, Kurt Roeders og deres datter Toni. Mor og datter blev myrdet i gaskammeret. Jeg har det brev, som Liselotte og Annemaries mor skrev til mine forældre for om muligt at få noget mere at vide. Kurt Roeders døde af sult og tvangsarbejde. Annemarie Selinko har tilegnet Liselotte sin roman.

 

Den 2. oktober

Ved alle tre møder blev fortiden og fremtiden knyttet til hinanden og vi, der deltog, var der så at sige som et mellemled.

Den 2. oktober markeredes begivenheden i Helsingør foreningen UNDTAGELSEN.

Herbert Pundik deltog i begivenhederne og talte ved alle tre lejligheder. Men det var i Helsingør, hans formulering gjorde størst indtryk: Han fortalte igen, hvordan han sidst i september for 75 år siden, som en 15-årig ganske almindelig dansk skoledreng af rektor blev kaldt ud af klassen. Rektor sagde ikke, at han ville fortælle ham noget. Han kaldte ham bare ud af klassen. Ude på gangen fik han besked om, at han skulle sørge for ikke at være hjemme om aftenen.

”Jeg var ikke bare uden for klassen. Jeg var pludselig i det hele taget udenfor.”

Også Hanne Foighel talte den 2. oktober i Helsingør og betegnede sig selv som ”anden generation af flygtninge” og fortsatte, at hjælpernes børn nu også var ”anden generation”.

 

Vi hører dagligt en skræmmende sprogbrug også her i landet. Advarsler er nødvendige

Vi kan tænke videre. Og vi bør tænke på de flygtninge hos os, der er første generation. Primo Levi sagde: ”Det er sket. Det kan ske igen.” ”Aldrig mere” er et brændende ønske, men det kræver, at vores menneskelighed aktiveres, for at ønsket kan opfyldes.

Flertallet i Folketinget ønsker, at flygtningene svigtes. Det er et tungt ansvar, vi vælgere bærer. Det svigt må vi modarbejde af alle kræfter. Det kan være slemt nok at skulle flygte, at være alene, at fryse og sulte.

Også den udbredte hadefulde sprogbrug om flygtninge skal modarbejdes. De er mennesker ligesom vi. Det må vi hele tiden betone. Vi skal bruge et andet sprog end det, forbryderne ved folkedrab brugte og bruger.

Vi må lægge os det på sinde som en af deltagerne sagde: ”Lad aldrig noget system, nogen kultur eller ideologi knægte respekten for mennesket.” 

 

• Tidligere blogindlæg af Marianne Olsen

Køb medieanalyse

Hvem tegner billedet af muslimer og islam i danske medier?

Analyse af syv dagblades omtale af islam og muslimer i danske nyhedsartikler i 2017.

Rapporten forhandles af forlaget Vindelsti. Pris 99 kr. (+ forsendelse). Bestil her.

 

Nyhedsbrev

Kalender

Brønshøj: Mangfoldighedsfestival: Ghettogether mod racisme

27 okt 11:00 - 16:00

En række foreninger holder mangfoldighedsfestival i EnergiCenter Voldparken, Kobbelvænget 65, 2700...Læs mere

Sjælsmark: Demonstration ved Udrejsecenter Sjælsmark

28 okt 14:00 - 15:00

Bedsteforældre for Asyl demonstrerer ved Udrejsecenter Sjælsmark, Sjælsmarkvej 10, 2970...Læs mere

København: Konference om flygtningepolitik

29 okt 17:00 - 19:30

Netværk for Velfærd og Demokrati holder konference i HK-København, Svend Aukens Plads, 2300...Læs mere

Følg Sameksistens.dk

 

Støt Sameksistens.dk

Støt via netbank eller send
via MobilePay til 22 54 74 12

Bidrag i oktober 2018: 6.550 kroner.
Bidrag i alt i 2018: 43.300 kroner.
Mange tak for ethvert støttebidrag.

Foredrag

Netavisen tilbyder foredrag om:

  • Mediebilledet af islam og muslimer i Danmark
  • Chikane af kristne, muslimer, jøder og andre religiøse grupper
  • Religionsfrihed og ytringsfrihed

Læs mere

Til eftertanke

Alt det vi deler
Video fra TV2, 2017


Ingen er anderledes.
Vi er alle forskellige.

Peter Mygind,
skuespiller