Om os  |  Nyhedsbrev  |  Støt  |  Foredrag  |  Kontakt

Blog-skribenter

Bent Dahl Jensen
Redaktør 
Liste over blogindlæg


Marianne Olsen
Lektor
Liste over blogindlæg


Saliha Marie Fetteh
Lektor
Liste over blogindlæg


Svend Løbner
Journalist
Liste over blogindlæg


Zainab Nasrati
Medicinstuderende
Liste over blogindlæg

Blog-samtaler

Som optakt til festivalen JA TAK, TIL KAFFE, der holdes i København i perioden 11.-20. august 2017, bringer vi en række samtaler, som festival-arrangøren, forfatter Michael Svennevig har haft med nogle af de medvirkende. Læs den første samtale her - og find links til de øvrige samtaler.

Samtaler i 2016

Som optakt til festivalen "Med og uden smykker", der blev holdt i København i august 2016, skrev festivalarrangøren, forfatteren Michael Svennevig en række samtaler med nogle af de medvirkende: 

Fatima Osborne,
Stine Friis Refsgaard,
Stig Dalager,
David Jason Lou,
Hanne Marie Svendsen,
Alan Pary og
Razan Haugaard
,
Lene Skytt,
Elias Benakrich,
Maria Dubin,
Mia Lipschitz og Kasper Sejer
- og i den sidste artikel talte Ursula Djezzaz Nielsen med Michael Svennevig om samtalegenren.

 

Blog

Blogindlæg er udtryk for skribentens egen holdning.

 

Retfærdighedsfølelse? En leders moralske tvivl?

Af Marianne Olsen
Lektor
Oprettet 16-10-2017  

 

 

 

I den forløbne uge har der været megen omtale af bandelederen Shuaib Khan, hvis forbrydelser ikke har medført, at han er blevet udvist af Danmark. Det har anfægtet statsministerens ”retfærdighedsfølelse”.

Vores statsminister har udtalt sig om en enkelt sag, hvad der er noget ret enestående. Med sin udtalelse har han også – indirekte – påstået, at han med hensyn til udvisninger af forbrydere har en fornemmelse af, hvad der er ret og uret. Det er jo ganske interessant, når man prøver at få lidt perspektiv i vore ansvarliges vurderinger.

 

Lars Løkke Rasmussen har fået stor opmærksomhed i medierne med sin udtalelse. Derfor kunne jeg rigtig godt tænke mig at vide, om der er andre sager i regeringens eller lovgivernes handlinger, der kalder på mediernes opmærksomhed og retfærdighedsfølelse, både når det drejer sig om enkeltsager, og når det drejer sig om danske borgeres retfærdighedsfølelse i al almindelighed.

Jeg har tidligere nævnt en enkeltsag, som jeg fik med at gøre, fordi en lille familie i min nærhed lider under den medfart, som er en følge af samfundets gennemførte uretfærdige bestemmelser:

 

Blerim og Sibel er gift og har to børn, der er født i 2013 og 2014. Blerim har opholdstilladelse i Danmark som flygtning fra krigen på Balkan. Sibel, hans kone og børnenes mor, er blevet sendt ud af landet. Hun har ikke forbrudt sig, men da hun ikke er dansk, har familien ikke lov til at blive sammen. Er det retfærdigt? Hvor er medierne henne? Hvor er statsministeren henne? Jeg vil gerne høre ham sige, at det generer hans retfærdighedsfølelse, eller, hvis det ikke gør, vil jeg gerne høre ham sige, at det er okay at skille to mindreårige børn fra deres mor.

Den 13. oktober får jeg følgende besked fra Leif Bork Hansen: ”I går var Blerim og Rina [Blerims søster] til møde med børnehaven, hvor børnene går. Lederen, vi talte med, udtrykte stor medfølelse, og jeg fortalte, at du havde skrevet om familien på Sameksistens.dk. Det er meget hårdt for familien. Sibel er stadig i Kosovo.

 

I slutningen af oktober markerer Bedsteforældre for Asyl deres 10-års-dag. Som de siger, er der ikke noget at fejre, for deres eksistens skyldes en udbredt – langt udover deres virksomhed – forståelse for det danske samfunds uretfærdighed og ligegyldighed over for andre mennesker.

Tænk på, at vi har en integrationsminister, der vover at sige, at folk på tålt ophold skal have det UTÅLELIGT. Hvad bilder hun sig ind, gang på gang at trække Danmark gennem sølet?

Den 28. oktober sidste år skrev Kirsten Thorup og Kristina Stolz om det emne bl.a.: ”Men selv dem, der er anbragt her på utåleligt ophold, har jo udstået deres straf, hvordan kan det være rimeligt at forlænge den med en endnu værre behandling end man får i vore fængsler?”

Hvad mener statsministeren om det? Er det i overensstemmelse med hans retfærdighedsfølelse?

Jeg har tidligere omtalt Jonas Toubøls Ph.d. Han vil være til stede ved markeringen af 10-året, hvor man samles på grund af en retfærdighedsfølelse, som regering og Folketing krænker hver eneste dag.

Der er nemlig det ejendommelige, at nu bliver vi nødt til at arbejde for andres ve og vel. Det er ikke nok at kæmpe for egen velfærd i et land, der med ekspresfart er ved at køre ned i den moralske afgrund. 

 

Tidligere blogindlæg af Marianne Olsen

 

Køb medieanalyse

Hvem tegner billedet af muslimer og islam i danske medier?

Analyse af syv dagblades omtale af islam og muslimer i danske nyhedsartikler i 2017.

Rapporten forhandles af forlaget Vindelsti. Pris 99 kr. (+ forsendelse). Bestil her.

 

Nyhedsbrev

Kalender

Valby: Møde for flygtningevenner

22 sep 11:00 - 18:00

Antiracister og flygtningevenner mødes i Bygge-, Jord og Miljøarbejdernes Fagforening, Mølle...Læs mere

København: Fejring af FN's internationale fredsdag

23 sep 14:00 - 17:00

Universal Peace Federation (UPF) indbyder til fejring af FN's internationale fredsdag i...Læs mere

Sjælsmark: Demonstration ved Udrejsecenter Sjælsmark

23 sep 14:00 - 15:00

Bedsteforældre for Asyl demonstrerer ved Udrejsecenter Sjælsmark, Sjælsmarkvej 10, 2970...Læs mere

Følg Sameksistens.dk

 

Støt Sameksistens.dk

Støt via netbank eller send
via MobilePay til 22 54 74 12

Bidrag i september 2018: 5.750 kroner.
Bidrag i alt i 2018: 36.750 kroner.
Mange tak for ethvert støttebidrag.

Foredrag

Netavisen tilbyder foredrag om:

  • Mediebilledet af islam og muslimer i Danmark
  • Chikane af kristne, muslimer, jøder og andre religiøse grupper
  • Religionsfrihed og ytringsfrihed

Læs mere

Til eftertanke

Alt det vi deler
Video fra TV2, 2017


Ingen er anderledes.
Vi er alle forskellige.

Peter Mygind,
skuespiller