Om os  |  Nyhedsbrev  |  Støt  |  Foredrag  |  Kontakt

Blog-skribenter

Bent Dahl Jensen
Redaktør 
Liste over blogindlæg


Marianne Olsen
Lektor
Liste over blogindlæg


Saliha Marie Fetteh
Lektor
Liste over blogindlæg


Svend Løbner
Journalist
Liste over blogindlæg


Zainab Nasrati
Medicinstuderende
Liste over blogindlæg

Blog-samtaler

Som optakt til festivalen JA TAK, TIL KAFFE, der holdes i København i perioden 11.-20. august 2017, bringer vi en række samtaler, som festival-arrangøren, forfatter Michael Svennevig har haft med nogle af de medvirkende. Læs den første samtale her - og find links til de øvrige samtaler.

Samtaler i 2016

Som optakt til festivalen "Med og uden smykker", der blev holdt i København i august 2016, skrev festivalarrangøren, forfatteren Michael Svennevig en række samtaler med nogle af de medvirkende: 

Fatima Osborne,
Stine Friis Refsgaard,
Stig Dalager,
David Jason Lou,
Hanne Marie Svendsen,
Alan Pary og
Razan Haugaard
,
Lene Skytt,
Elias Benakrich,
Maria Dubin,
Mia Lipschitz og Kasper Sejer
- og i den sidste artikel talte Ursula Djezzaz Nielsen med Michael Svennevig om samtalegenren.

 

Blog

Blogindlæg er udtryk for skribentens egen holdning.

 

Vores konstitutionelle monarki. Hvad gik galt?

Af Marianne Olsen
Lektor
Oprettet 07-08-2017  

 

 

 

Lad det være sagt med det samme: Jeg er hjertelig tilhænger af det danske konstitutionelle monarki. Jeg er ikke royalist. Det glæder mig selvfølgelig, at vores nuværende monark er både dygtig og virker tiltalende, sådan som medierne formidler hende, men det har ikke noget med min holdning til selve monarkiet at gøre. Det, jeg især glæder mig over, er, at jeg ikke på nogen måde kan være ansvarlig for, hvem der sidder på tronen, så længe den er arvelig, og da jeg ikke var myndig, dengang man lavede tronfølgeloven om, så jeg er heller ikke ansvarlig for, at prins Knud blev vraget til fordel for vores nuværende dronning.

Som min kære læser vil vide, har jeg det ofte meget slemt med Folketingets sammensætning og lovgivernes skalten og valten med vore medmennesker. Derfor ville det i mine øjne være slemt, hvis vi også skulle vælge nationens overhoved.

 

Men hvad gik der galt i monarkiet, da prinsesse Margrethe fik sin udkårne? Det har jeg ofte tænkt over, og nu ikke mindst i anledning af, at prins Henrik demonstrerer sin frustration ultimativt ved at gøre sig selv til en slags ”grevinde Danner”, der heller ikke er begravet sammen med sin ægtefælle.

Vi ved alle, at adelen på Frederik VII’s tid var skidtvigtig over for grevinde Danner. Det er mærkeligt at skulle erkende, at ”folket” i et fyrstendømme jo faktisk er en slags svigerfamilie. Da jeg så de første film med grev Henris besøg i Danmark, bemærkede jeg også en vis umærkelig afstandtagen hos de folk, der hilste på ham. Senere bemærkede jeg, at Dronningens valgsprog, ”Guds hjælp, Folkets kærlighed, Danmarks styrke” var beslægtet med Frederik VII.

Men jeg tænker også på, om grev Henri, da han friede til sin udkårne, fik at vide, hvad det var for et monarki, han blev gift ind i. Ganske vist har vi ikke hugget hovedet af kongen, som de gjorde i Frankrig, og der synes jeg, at Danmark har en stor fordel, men det er vigtigt at vide noget om arvefølgen, og at den ikke har noget at gøre med et menneskes værdighed. Det ville være godt at vide på forhånd.

 

Lad os holde fast i billedet af danskerne som svigerfamilie. Så har ”vi” været en virkelig dårlig svigerfamilie for prins Henrik. En svigersøn eller svoger skal man interessere sig for. Man skal sætte sig ind i, hvad han kommer fra, og ikke mindst, hvad han giver de nye slægtninge, han med sin faderværdighed giver til de nye slægtled og sit nye land. Har danskerne gjort det?

Som fransklærer var både jeg selv og de fagkolleger, jeg kender fulde af forventning: Nu skulle danske skolebørn lære fransk. Det troede vi i hvert fald. Lærte de så det? Næ, folk taler stadig nedladende om franskmænd, som de generaliserer om i selvtilstrækkelig uvidenhed.

Er den fremmede accent hos prinsen, som taler glimrende dansk, blevet hørt som et charmerende træk? Næ, folk benytter deres håne-ret, når de snakker om hans sprog.

Det er der, vi står nu.

 

Jeg må indrømme, at al denne hurlumhej gør mig ondt for de mennesker, der klæder kongehuset i kød og blod. Og det gør mig ondt for Danmark, at vi ikke kendte vores besøgelsestid, for fransk kultur er værd både at kende og elske – og kritisere, som alt menneskeligt. Og monarkiets mennesker har både brug for og berettiget krav på respekt.

Også her viser vi os som elendige til at integrere. Det er en skam.

  

Tidligere blogindlæg af Marianne Olsen

 

Køb medieanalyse

Hvem tegner billedet af muslimer og islam i danske medier?

Analyse af syv dagblades omtale af islam og muslimer i danske nyhedsartikler i 2017.

Rapporten forhandles af forlaget Vindelsti. Pris 99 kr. (+ forsendelse). Bestil her.

 

Nyhedsbrev

Kalender

Sjælsmark: Demonstration ved Udrejsecenter Sjælsmark

22 jul 14:00 - 15:00

Bedsteforældre for Asyl demonstrerer ved Udrejsecenter Sjælsmark, Sjælsmarkvej 10, 2970...Læs mere

Sjælsmark: Demonstration ved Udrejsecenter Sjælsmark

12 aug 14:00 - 15:00

Bedsteforældre for Asyl demonstrerer ved Udrejsecenter Sjælsmark, Sjælsmarkvej 10, 2970...Læs mere

Sjælsmark: Demonstration ved Udrejsecenter Sjælsmark

26 aug 14:00 - 15:00

Bedsteforældre for Asyl demonstrerer ved Udrejsecenter Sjælsmark, Sjælsmarkvej 10, 2970...Læs mere

Følg Sameksistens.dk

 

Støt Sameksistens.dk

Støt via netbank eller send
via MobilePay til 22 54 74 12

Bidrag i juli 2018: 5.750 kroner.
Bidrag i alt i 2018: 25.250 kroner.
Mange tak for ethvert støttebidrag.

Foredrag

Netavisen tilbyder foredrag om:

  • Mediebilledet af islam og muslimer i Danmark
  • Chikane af kristne, muslimer, jøder og andre religiøse grupper
  • Religionsfrihed og ytringsfrihed

Læs mere

Til eftertanke

Alt det vi deler
Video fra TV2, 2017


Ingen er anderledes.
Vi er alle forskellige.

Peter Mygind,
skuespiller