Om os  |  Nyhedsbrev  |  Støt  |  Kontakt

Seneste blog

Det surrealistiske overdrev

21-01-2017: ”Det ser heller ikke godt ud i Europa. Gid hukommelse og opmærksomhed kunne hjælpe os europæere ind på en anden vej end den, som de nationa-listiske surrealister vil føre os ind på,” skriver lektor Marianne Olsen på bloggen, hvor hun kommenterer indsættelsen af Donald Trump som USA’s nye præsident.
Læs blogindlæg

  

TemaerOrd til eftertanke

Ingen er anderledes.
Vi er alle forskellige.

Peter Mygind, skuespiller

 

Boganmeldelser

Stærk debut-roman om flugt, rodløshed og håbet og mindernes kraft


Sjov bogidé – og lidt som en halvtom slikpose


”At følges med Sonni”


 

Nyheder

Britiske medier har i flere tilfælde bragt unøjagtige historier om muslimer

22/01-17 00:01

Britiske medier er i de seneste måneder blevet tvunget til at berigtige artikler, hvor de har bragt forkerte oplysninger om muslimer. I nogle tilfælde er artikler trukket tilbage fra mediernes hjemmesider, skriver det britiske dagblad The Guardian.

Flertal afviste DF-angreb på religionsfriheden: Nej til forbud mod minareter ved moskéer

21/01-17 13:05

Dansk Folkeparti står alene med et forslag om, at det skal forbydes at opføre minareter ved moskéer. Det står klart, efter at Folketinget den 13. januar 2017 behandlede et forslag fra DF om et sådant forbud. Forslaget blev afvist af alle øvrige partier i Folketinget. Debatten viste dog også, at både udlændingeminister Inger Støjberg (V) og hendes parti samt de konservative har sympati for nogle af idéerne bag forslaget, men afviser det, fordi det er et indgreb i det kommunale selvstyre.

Et halvt hundrede mennesker demonstrerede mod frihedsberøvelsen af afviste asylansøgere

20/01-17 16:22

Et halvt hundrede mennesker deltog mandag den 16. januar i "Vridsløselille Freedom Walk", hvor de protesterede mod frihedsberøvelsen af afviste asylansøgere. Demonstrationen begyndte foran Vridsløselille Fængsel, der for et års tid siden blev omdannet til institution for frihedsberøvede asylansøgere. Her var der taler af initiativtageren, Bwalya Sørensen fra Black Lives Matters, og Maleeha Asif og Semi Kilic, der begge studerer ved Roskilde Universitet. Herfra gik deltagerne til Albertslund Rådhus.

Forslag om forbud mod kønsopdelt svømning i Aarhus Kommune sendt til udvalgsbehandling

20/01-17 12:46

Der er fortsat flertal i Aarhus Byråd for at indføre forbud mod kønsopdelt svømning i kommunens svømmehaller, herunder Gellerupbadet. Men sagen blev ikke endeligt afgjort på byrådsmødet onsdag den 18. januar 2017. Her endte behandlingen med, at forslaget blev sendt til behandling i kulturudvalget, skriver JP Aarhus.

3.000 underskrifter til fordel for kønsopdelt svømning i Gellerupbadet

18/01-17 17:14

Forud for mødet i Aarhus Byråd i dag, onsdag den 18. januar 2017, fik borgmester Jacob Bundsgaard (S) overrakt 3.000 underskrifter fra borgere, som ønsker at bevare kønsopdelt svømning i Gellerupbadet, skriver Information.dk.

Vridsløselille Freedom Walk: Protestaktion mod frihedsberøvelsen af afviste asylansøgere

15/01-17 19:26

Bevægelsen Black Lives Matter Denmark er initiativtager til en protestaktion, der holdes mandag den 16. januar ved det tidligere Vridsløselille Fængsel i Albertslund. Fængslet, der er kendt fra Olsen Banden-filmene, har siden januar 2016 været en institution for frihedsberøvede asylansøgere – ligesom institutionen Ellebæk, der ligger som nabo til asylcentret Sandholm i Nordsjælland.

Opdateret medieanalyse: Politikere tegner mediebilledet af islam i Danmark – og få moskéer genstand for hovedparten af omtalen

13/01-17 11:14

Politikere og eksperter udgør halvdelen af de kilder, der citeres i danske mediers omtale af islam og muslimer. Det viser en analyse, som netavisen Sameksistens.dk har foretaget. Analysen omfatter 307 artikler, der er bragt på fire 10-dages perioder på syv dagblades hjemmesider. Til sammenligning udgør muslimer mellem 19 % og 31 % af kilderne. Analysen viser også, at nogle få moskeer og muslimske organisationer er genstand for hovedparten af medieomtalen i de tilfælde, hvor artikler handler om muslimers religiøse liv. I mange artikler spiller islam og muslimer nemlig en sekundær rolle i forhold til artiklens hovedemne.

Lokale medier: Marokko indfører forbud mod salg og fremstilling af burkaer

13/01-17 10:20

I Marokko blev der i begyndelsen af ugen indført et forbud mod salg og fremstilling af burkaer, skriver The New York Times med lokale medier som kilder.

Menneskerettighedsdomstol i sag fra Schweiz: OK at kræve fælles svømmeundervisning for piger og drenge

12/01-17 11:42

De schweiziske myndigheder i byen Basel har ikke tilsidesat retten til religions- og trosfrihed, da de nægtede at fritage to muslimske piger fra at deltage i skolens svømmeundervisning, der er fælles for drenge og piger. Det har Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol afgjort ved en enstemmig dom i tirsdags.

Flere end 5.000 flygtninge og migranter druknede i Middelhavet i 2016

11/01-17 11:59

Mindst 5.079 flygtninge og migranter omkom i 2016 i Middelhavet i deres forsøg på at søge sikkerhed i Europa. Det fremgår af en opgørelse fra den international organisation for migration (IOM). Det er en stigning på 34 % i forhold til 2015, hvor 3.777 flygtninge og migranter druknede i Middelhavet. I alt har 12.135 flygtninge og migranter i de seneste tre år mistet livet, mens de var på vej over Middelhavet mod Europa.

Dansk og international omtale af netavisens analyse af danske mediers omtale af muslimer

10/01-17 17:16

Den engelsksprogede hjemmeside #MediaAgainstHate omtaler i en artikel den analyse, netavisen Sameksistens.dk har foretaget af danske mediers omtale af islam og muslimer. Det sker i en artikel med overskriften ”One-sided media coverage stigmatize religious minorities” (Ensidig mediedækning stigmatiserer religiøse mindretal). Analysen viser blandt andet, at selv om hovedparten af artiklerne handler om muslimers tro og praksis, så udgør politikere og eksperter over halvdelen af kilderne i disse artikler, mens muslimer (religiøse og sekulære) kun udgør 32 % af kilderne.

Underskriftsindsamling til fordel for kønsopdelt svømning i Gellerup – og debatmøde på onsdag

08/01-17 17:47

Der er modstand fra flere fronter mod planerne om at afskaffe muligheden for kønsopdelt svømning i Gellerupbadet. Forslaget skal drøftes i Aarhus Byråd den 18. januar 2017, og et flertal af kommunalpolitikerne har på forhånd tilkendegivet, at de støtter et forbud. Før jul viste en meningsmåling i JP Aarhus, at et flertal af de adspurgte er imod et forbud. En lokal aktionsgruppe – Kvindesvømningens Venner i Gellerupbadet – har taget initiativ til en underskriftsindsamling på nettet, og på onsdag, den 11. januar, arrangerer gruppen et debatmøde i Foreningernes Hus i Brabrand. Den kønsopdelte svømning foregår tre timer hver lørdag eftermiddag.

Syrisk flygtning starter mobil frisørsalon: Jeg vil forsørge min familie

06/01-17 11:15

42-årige kurdisk-syriske Adel og hans familie levede et godt liv, indtil borgerkrigen tvang dem til at flygte. Nu er han på kontanthjælp, men hans mål er at få egen frisørsalon. For at komme nærmere målet har han med hjælp fra danske venner åbnet en mobil frisørsalon.

Underskriftsindsamling til fordel for udvisningstruet afghansk asylansøger

06/01-17 10:47

”I tre måneder stod han hver mandag ved min side og oversatte loyalt og omhyggeligt bibelundervisningen i Allerød Menighedshus fra dansk til farsi. En søndag sidst i november 2016 ringede han til mig og sagde: ’Jeg kan desværre ikke komme og oversætte i morgen. Jeg er blevet sat i fængsel i Ellebæk, fordi de vil sende mig tilbage til Afghanistan’.” Sådan fortæller Stella Skov Meldgaard om den afghanske asylansøger Matin Nasery, som efter at have fået afslag på asyl i Danmark står til at blive sendt tilbage til Afghanistan. Stella Skov Meldgaard har taget initiativ til en underskriftsindsamling på nettet for at protestere imod udvisningen, da hun mener, at det kan koste Matin livet, hvis han sendes tilbage til Afghanistan, fordi han er konverteret til kristendommen.

Muslimer henvist til statistrolle i mediernes omtale af islam i december

05/01-17 15:07

Muslimer blev for alvor henvist til en statistrolle i danske mediers omtale af islam og muslimer i december. Det viser en analyse, som netavisen Sameksistens.dk har foretaget. Analysen omfatter 66 artikler, der er bragt i perioden 1.-10. december 2016 på syv dagblades hjemmesider. I over halvdelen af artiklerne er hovedtemaet politik, mens kun otte procent af artiklerne handler om muslimers tro og praksis.

1

2

3

>>

Nyhedsbrev

Kalender

Undervisning og foredrag

Netavisens redaktør, Bent Dahl Jensen, tilbyder undervisning og foredrag om:

• Mediebilledet af islam og muslimer i Danmark

• Chikane og forfølgelse af kristne, muslimer og andre religiøse grupper
• Religionsfrihed og ytringsfrihed
• Læs mere

Links

Links til foreninger, myndigheder og organisationer på flygtninge-, integrations- og udlændingeområdet. Medier.
Politiske partier og Folketinget.
Trossamfund og religiøse foreninger.
Kulturelle foreninger, organisationer mv.
Oversigt over links
 


Magasinet IKON

Magasinet IKON formidler viden om religion, livssyn og dialog. Magasinet henvender sig til alle, der ønsker at forholde sig til den religiøse mangfoldighed. Formålet er gennem saglig formidling at inspirere til dialog, give dybere indsigt og øge forståelsen mellem kirken og tidens religiøse strømninger.

 

Sameksistens.dk støttes af:

TrygFonden, Region Hovedstaden støtter i 2016 projektet om religionsfrihed.


Vi bringer ikke annoncer på Sameksistens.dk,
derfor er vi taknemmelige for bidrag, der kan
støtte udgivelsen af netavisen.

Tegn støtteabonnement
via netbank eller MobilePay

Bidrag i 2016: 24.405 kroner
Bidrag i januar 2017: 750 kroner
Mange tak for ethvert støttebidrag.