Om os  |  Nyhedsbrev  |  Støt  |  Kontakt

Seneste blog

Bag lyset?

30-09-2016: ”Kærligheden selv kræver accept af det andet menneske, med hjerte og det hele. Den er også det nødvendige grundlag for den ægte samtale. Kærligheden er ikke nem, men enkel. Og det er slet ikke det samme. Alt det vil jeg huske på, inden jeg lader mig føre bag lyset. For hvad er der bag lyset? Et sort hul? En afvisning af vores forpligtelser over for hinanden?” kommenterer lektor Marianne Olsen i et indlæg om nogle af ugens debatter.
Læs blogindlæg

  

Hvor er DF’s optimisme blevet af?

22-09-2016: ”I 2014 belærer Peter Skaarup sine læsere i – med Dansk Folkeparti som eksempel – at huske optimismen, når man holder tale. Måske trænger DF’s unge politikere til, at gruppeformanden giver dem en lektion i retorisk indhold?” skriver journalist Svend Løbner på bloggen.
Læs blogindlæg

    

Samtaler på bloggen

Flugt og ulykkelig kærlighed

Fatima Osborne, der er kommet til Danmark som flygtning fra Somalia, fortæller i en samtale med forfatteren Michael Svennevig om både flugten, men også andre rejser, hun har været på i sit liv frem til at blive den, hun nu er.
• Læs hele samtalen
   

Humanismen tur/retur

Forfatteren Stig Dalager giver et politisk tværrids af, hvad der er forandret siden de to tolerance-festivaler, der blev holdt i 2015. Hvad er der egentlig sket og hvordan er det sket? Hvilke sammenhænge har grebet ind i hinanden, så vi i dag befinder os i en markant anderledes situation? 
Læs samtalen her

”Det er ikke så nemt som det ser ud på tv”

Alan Pary og Razan Haugaard, der begge er kurdere fra Irak og arbejder som integrationskonsulenter udveksler erfaringer om deres arbejde med at integrere flygtninge i samfundet og på arbejdsmarkedet. 
Læs samtalen her

 

 

Temaer
Ord til eftertanke

Ingen er anderledes.
Vi er alle forskellige.

Peter Mygind, skuespiller

 

Boganmeldelser

”At følges med Sonni”


Aktuel bog: Nylæsning af Koranen kaster nyt lys over udbredte forestillinger om islam


 

Nyheder

Asylpar, hvor den ene er under 18 år, får i visse tilfælde lov til at bo sammen

28/09-16 18:01

I visse tilfælde får asylpar, hvor den ene ægtefælle eller samlever er mellem 15 og 18 år, lov til at bo sammen, mens deres asylsag behandles. Det fremgår af et svar fra udlændingeminister Inger Støjberg (V) til Alternativets flygtninge- og integrationsordfører Josephine Fock. Det fremgår samtidig af svaret, at Udlændingestyrelsen den 1. juli udsendte nye retningslinjer for indkvartering af mindreårige asylansøgere, der er gift eller samlevende med en person, der opholder sig i Danmark. De nye retningslinjer er en opblødning i forhold til den instruks, som på ministerens initiativ blev udstedt i februar om, at ingen mindreårige asylansøgere under 18 år bo sammen med en ægtefælle eller samlever.

Høringssvar øger kritik af Støjbergs lovudkast om at beskære Flygtningenævnet

28/09-16 15:08

Advokatrådet, Røde Kors, Amnesty International, Børnerådet, Dignity (Dansk Institut mod Tortur) og Dansk Flygtningehjælp træder ind i rækken af organisationer, der kritiserer Inger Støjbergs lovudkast, som vil ændre på Flygtningenævnets sammensætning, skriver Information.dk. Udlændingeministerens forslag om at beskære antallet af medlemmer i Flygtningenævnet fra fem til tre kritiseres også af Institut for Menneskerettigheder, Retspolitisk Forening og andre foreninger.

Fire mænd frifundet for medvirken til terrorisme

27/09-16 12:39

Det var terrorisme, da den nu afdøde Omar El-Hussein om eftermiddagen den 14. februar 2015 skød og dræbte filmmanden Finn Nørgaard ved kulturhuset Krudttønder på Østerbro og om natten til den 15. februar 2015 skød og dræbte Dan Uzan uden for den jødiske synagoge i Krystalgade i København. Det slår Københavns Byret fast i sagen mod fire mænd, der var tiltalt for medvirken i forbindelse med terrorhandlingerne ved synagogen. De blev alle fire frifundet for medvirken til terrorisme, med blev fundet skyldige i andre forhold.

Blogindlæg: Velkommen i eventyrland

26/09-16 11:12

”Således er det gået til, at den skrækindjagende grå gymnastiksal, som jeg første gang betrådte i 1950, nu for den gamle kone er blevet en blomstrende påmindelse om, at glæden og mildheden er mulig i sammenhæng med de farlige kræfter, som er i sindet og omkring os,” skriver lektor Marianne Olsen om en aktuel kunstudstilling i Næstved med værker af Tine Hecht-Pedersen og Pontus Kjerrman, hvor udstillingsrummet også får et par ord med på vejen.

Underskriftsindsamling til fordel for kvoteflygtninge

24/09-16 10:34

Mellemfolkeligt Samvirke har taget initiativ til en underskriftindsamling med krav om, at Danmark skal fortsætte med at tage imod kvoteflygtninge. Det sker i protest mod Venstre-regeringens beslutning om allerede i år lukke ned for modtagelsen af kvoteflygtninge, herunder også handicappede og særligt behandlingskrævende flygtninge. Det er en beslutning, der også bakkes op af blandt andet Socialdemokratiet.

Antallet af asylansøgere ligger fortsat lavt

23/09-16 11:00

I de seneste seks måneder er der i gennemsnit kommet 400 nye asylansøgere til Danmark om måneden. Hvis udviklingen fortsætter på det niveau, vil Danmark ved årets slutning have modtaget mindre end 7.000 asylansøgere. Det svarer til knap en tredjedel af det samlede antal asylansøgere i 2015. De seneste tal fra Udlændingestyrelsen viser, at der frem til udgangen af august i år er kommet 4.969 asylansøgere til Danmark. Regeringen forventer – efter en nedjustering af tallene – at der kommer 10.000 asylansøgere til landet i år. (Opdateret 23/9)

450 religiøse ledere samlet til fredskonference

22/09-16 20:18

Omkring 450 muslimske, jødiske, hinduistiske, kristne og buddhistiske religiøse ledere mødtes i begyndelsen af ugen i Assisi i Italien for at diskutere fred. Konferencen sluttede tirsdag med en ceremoni, hvor pave Frans talte, og hvor der blev bedt for fred.

Ruslands nye anti- terrorlovgivning i funktion: Tre kristne dømt for missionsvirksomhed

22/09-16 17:02

Tre mennesker, heriblandt to udlændinge, er allerede blevet dømt for ulovlig missionsvirksomhed i Rusland efter den stramning af den russiske anti-terrorlovgivning, oplyser den norske nyhedstjeneste Forum 18. Den nye lov forbyder den russiske befolkning at praktisere deres religion uden for bygninger, der er godkendt til religionsudøvelse. Efter loven er det også forbudt at missionere i modstrid med den russiske religionslov. Den russiske lovgivning begrænser i stigende omfang religions- og trosfriheden for en række kirke- og trossamfund uden for Den Russisk-ortodokse Kirke.

Blogindlæg: Hvor er DF’s optimisme blevet af?

22/09-16 16:29

”I 2014 belærer Peter Skaarup sine læsere i – med Dansk Folkeparti som eksempel – at huske optimismen, når man holder tale. Måske trænger DF’s unge politikere til, at gruppeformanden giver dem en lektion i retorisk indhold?” skriver journalist Svend Løbner på bloggen.

Elever med ikke-vestlig baggrund klarer sig bedre i muslimske friskoler end i folkeskolen

20/09-16 15:55

Elever i muslimske friskoler har fra 2007 til 2014 opnået knap 1,5 karakterpoint højere gennemsnit ved grundskolens afgangsprøver end elever med lignende etnisk baggrund i andre skoler. Det viser en analyse fra tænketanken Kraka. Forskellen er nogenlunde den samme, hvis der tages højde for forskelle i social baggrund.

”At følges med Sonni”

20/09-16 14:40

BØGER: ”Bogen om Sonni er i sig selv af en anden verden. Det er en vægtig bog, og den har både mange eksempler på de sange, der er blevet sunget i baggårde, på markeder og i værtshuse – og et formidabelt billedmateriale,” skriver lektor Marianne Olsen i dette essay om Malene Fenger-Grøndahls nye bog ”Gårdsanger af en anden verden. En fortælling om musik og kærlighed”. Marianne Olsen har bevidst valgt ikke at skrive en anmeldelse af bogen. ”Jeg er glad for at have besluttet ikke at ville anmelde, allerede inden jeg havde læst fortællingen, for jeg er blevet alt for involveret i denne rejse og søgen i sindet, når det viser sig hudløst, overgivet til medmennesker på godt og ondt.”

Hijab på modemesser i New York og Istanbul

19/09-16 20:49

I de seneste dage har hijab-tørklædet holdt sit indtog på catwalken ved modemesser i både New York og Istanbul. Det var første gang, alle modeller bar hijab, skriver BBC News om den indonesiske designer Anniesa Hasibuans show på New York Fashion Week. Og på Istanbul Modest Fashion Week viste høje modeller fra Rusland og Østeuropa farverige tørklæder, skriver The New York Times i en reportage fra Istanbul, der ønsker at blive den islamiske modes hovedstad.

Mindst 25 dræbt ved selvmordsbombeangreb mod moské i Pakistan

19/09-16 18:17

Mindst 25 mennesker blev dræbt og 30 såret, da en selvmordsbomber udløste en bombe under fredagsbønnen i en fyldt moské i det nordvestlige Pakistan i fredags, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Institut for Menneskerettigheder foreslår, at Udlændingeministeriet ikke længere skal indstille medlemmer til Flygtningenævnet

16/09-16 06:33

Hvis der er nogen, som har et problem med dobbeltroller i Flygtningenævnet, er det i højere grad Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet end Dansk Flygtningehjælp. Sådan lyder det i høringssvar fra Institut for Menneskerettigheder (IMR) og Retspolitisk Forening (RF) til Inger Støjbergs lovforslag om at fjerne de repræsentanter fra nævnet, som er udpeget af Flygtningehjælpen, skriver Information.dk.

Kortlægning af danske Syrienkrigere

15/09-16 11:00

Billedet af den typiske danske Syrienkriger som en yngre mand fra et storbymiljø, primært København og Aarhus, med baggrund i bandekriminalitet bekræftes af en omfattende kortlægning af 77 danske Syrienkrigere. Kortlægningen er foretaget af Danmarks Radios Undersøgende Databaseredaktion i samarbejde med DR2 og Dagbladet Politiken. Kortlægningen er samtidig med til at nuancere billedet af dem, der er rejst til Syrien og Irak for at tilslutte sig ISIL. Fx er mindst 11 af de 77 etnisk danske konvertitter, og 16 er direktører i egne firmaer.

1

2

3

>>

Kalender

Links

Links til foreninger, myndigheder og organisationer på flygtninge-, integrations- og udlændingeområdet. Medier.
Politiske partier og Folketinget.
Trossamfund og religiøse foreninger.
Kulturelle foreninger, organisationer mv.
Oversigt over links
 


Magasinet IKON

Magasinet IKON formidler viden om religion, livssyn og dialog. Magasinet henvender sig til alle, der ønsker at forholde sig til den religiøse mangfoldighed. Formålet er gennem saglig formidling at inspirere til dialog, give dybere indsigt og øge forståelsen mellem kirken og tidens religiøse strømninger.

 

Sameksistens.dk støttes af:

TrygFonden, Region Hovedstaden støtter i 2016 projektet om religionsfrihed.


Tegn støtteabonnement
via netbank eller MobilePay

Bidrag i september 2016: 750 kroner
Bidrag i alt i 2016: 9.250 kroner
Mange tak for ethvert støttebidrag.