Om os  |  Nyhedsbrev  |  Støt  |  Kontakt

Seneste blog

Der kommer en dag

28-04-2016: ”Titlen ’Der kommer en dag’ udtrykker et håb om, at det en dag må blive bedre, som det gør for stykkets to brødre, da en enkelt person tager sig af dem. Det kan staten ikke være bekendt at se passivt på. Der kommer nok desværre også en anden dag, den dag som Primo Levi pegede på, da han fortalte om nazismen: Det skete – det kan ske igen,” skriver lektor Marianne Olsen i en kommentar til filmen om Godhavnsdrengene.
Læs blogindlæg

  

Temaer


Syriske flygtninge

Den blodige konflikt i Syrien har sendt over fire millioner syrere på flugt til nabolandene.
Nyhedsarkiv
BaggrundsartiklerOrd til eftertanke

Ingen er anderledes.
Vi er alle forskellige.

Peter Mygind, skuespiller

 

Boganmeldelser

Aktuel bog: Nylæsning af Koranen kaster nyt lys over udbredte forestillinger om islam


Modige kristne kvinder på mission


 

Nyheder

Synagoge i Marseille omdannes til moské

30/04-16 08:00

Or Thora-synagogen i den sydfranske havneby Marseille er ved at blive købt af en muslimsk kulturel forening, Al Badr, der vil omdanne synagogen til en moské, skriver nyhedsbureauet AFP.

Muslimer ser meget forskelligt på, hvilken indflydelse Koranen skal have på politik

29/04-16 12:49

Der er stor forskel blandt muslimer i lande med en overvejende muslimsk befolkning på, hvor stor en rolle Koranen skal spille i forhold til landets lovgivning. I Pakistan mener 78 % af befolkningen, at lovgivningen nøje skal følge Koranens lære, mens dette synspunkt kun bakkes op af 13 % i Tyrkiet. Det fremgår af en ny undersøgelse fra den amerikanske tænketank Pew Research Center.

Tyrkiske myndigheder har beslaglagt flere kirker

28/04-16 13:43

Den tyrkiske regering har beslaglagt flere kirker, heriblandt den historiske Surp Giragos Kirke, i Diyarbakir i det sydøstlige Tyrkiet, skriver New York Times. Kirken blev alvorligt beskadiget i februar i år under den tyrkiske hærs kampe mod kurdiske militante. De tyrkiske myndigheder siger, at de vil genopbygge området, mens indbyggerne i området frygter ifølge avisen, at regeringen har et hemmeligt mål om at fordrive dem.

Blogindlæg: Der kommer en dag

28/04-16 11:02

”Titlen ’Der kommer en dag’ udtrykker et håb om, at det en dag må blive bedre, som det gør for stykkets to brødre, da en enkelt person tager sig af dem. Det kan staten ikke være bekendt at se passivt på. Der kommer nok desværre også en anden dag, den dag som Primo Levi pegede på, da han fortalte om nazismen: Det skete – det kan ske igen,” skriver lektor Marianne Olsen i en kommentar til filmen om Godhavnsdrengene.

Jødiske kvinder kæmper for religiøs ligestilling ved Grædemuren

27/04-16 05:00

En gruppe på omkring 50 kvinder udfordrede søndag den 24. april ved afslutningen af den jødiske påske de hidtidige traditioner for bøn ved Grædemuren i Jerusalem, skriver nyhedsbureauet AFP. I 27 år har gruppen Women of the Wall (WOW) kæmpet for kvinders ret til at bede ved Grædemuren iført bedesjal, bedekapsler og med oplæsning fra Torah-ruller. Israels rigsadvokat, Avichai Mandelblit, havde få dage forinden forbudt WOW at fremsige ”en præstelig velsignelse”, der normalt udføres af mænd.

Dødstruet pakistansk kvinde får asyl efter klage til FN’s Kvindekomité

26/04-16 13:49

Flygtningenævnet har – efter kritik fra FN’s Kvindekomité – givet asyl til en kristen, pakistansk kvinde, der mod familiens og svigerfamiliens ønske i 2008 hemmeligt giftede sig med en herboende pakistansk mand. Kvinden blev under et senere ophold i Pakistan i 2009 udsat for trusler på livet, og der blev sat ild til hende. Ved en anden lejlighed blev der skudt mod hende i en taxa. I april 2013 afslog Flygtningenævnet at give kvinden asyl i Danmark, men den beslutning blev i december 2015 kritiseret af FN’s Kvindekomité. Flygtningenævnet besluttede på den baggrund at genoptage sagen, og ved den nye behandling af sagen besluttede nævnet at give kvinden asyl.

Udlændingeministeriet retter ind – og undgår kritik fra Ombudsmanden

25/04-16 10:05

Folketingets Ombudsmand rejste i november 2015 en sag om Udlændingestyrelsens vejledning til uledsagede mindreårige flygtningebørn om deres ret til familiesammenføring, men før han var færdig med sine overvejelser, blev vejledningen ændret. Derfor har Ombudsmanden nu meddelt, at han ikke foretager sig mere i sagen, skriver dagbladet Information.

Mange afghanere søger asyl i Danmark – næsten halvdelen er uledsagede flygtningebørn

21/04-16 18:59

Der var flere afghanere og færre syrere blandt de udlændinge, der søgte asyl i Danmark i årets første kvartal sammenlignet fordelingen af asylansøgere i 2015. Det viser de seneste tal fra Udlændingestyrelsen. Statistikken for januar kvartal viser også, at næsten halvdelen af de afghanske asylansøgere er uledsagede mindreårige flygtningebørn. I marts søgte 456 udlændinge asyl i Danmark. Det er ni færre end i samme måned i 2015, og det laveste tal i en enkelt måned siden februar 2014. (Link til opdateret baggrundsartikel.)

Blogindlæg: Befrielse

21/04-16 11:40

21-04-2016: ”Gid vore magthavere ville holde bare én dag fri og huske på, at de også er skabninger – ligesom dem, der flygter og drukner. Gid de ville forstå, at de ikke har skabt livet, men at vi sammen skal forvalte det og passe på hinanden i stedet for selv at drukne i de små ligegyldige begær, som vi selv har fundet på,” skriver lektor Marianne Olsen på bloggen i en artikel om tidens befrielsesbudskaber.

FN-rapportør om religionsfriheden globalt: Tragedier i nogle lande, lyspunkter i andre

20/04-16 11:53

”I nogle lande, især i Mellemøsten, foregår der i dag grusomheder, som vi ikke kunne forestille os mulige for ti år siden,” siger FN’s Særlige Rapportør om religions- og trosfrihed, Heiner Bielefeldt, til netavisen Sameksistens.dk under sit besøg i Danmark i marts. Han lægger ikke skjul på, at situationen er blevet værre for mange grupper, der lever i lande, som ikke fuldt ud respekterer religionsfriheden. Men han ser også lyspunkter på verdenskortet og peger på lande som Cypern og Tunesien.

Antallet af bådflygtninge til Italien er fordoblet på en måned – og flere hundrede frygtes druknet i Middelhavet

19/04-16 10:03

Antallet af flygtninge og migranter, der begiver sig ud på den farlige flygtningerute med båd fra Nordafrika til Italien, stiger nu igen, skriver Politiken.dk. Samtidig ser det ud til, at de tragiske drukneulykker også stiger. Flere hundrede flygtninge og migranter frygtes ifølge den italienske præsident, Sergio Mattarella, at have mistet livet i en serie drukneulykker.

Retræte: ”Bibelen og den anden”

19/04-16 05:00

”To tusind år efter begivenhederne omkring Jesus, er vi mere end nogensinde før udfordret til at skulle leve side om side med hinanden på tværs af sprog, kultur og tro. Kan vi finde inspiration i Bibelen til at leve ret med os selv og den anden – både ved at lytte indad og udad. Hvordan kan vi leve med og transformere de negative følelser som bekymringer, angst, rådvildhed eller vrede til forventning, frihed og glæde.” Sådan spørges der i oplægget til en retræte i slutningen af maj med overskriften ”Bibelen og den anden”. Den holdes af diakon og terapeut Ele Bonde i samarbejde med Danmission.

1.904 fik dansk statsborgerskab i april

18/04-16 16:13

Folketinget gav i sidste uge med stort flertal – alle partier undtagen Dansk Folkeparti – dansk statsborgerskab til 1.904 personer.

Tørklæder eller ej: Unge, bevidste muslimske kvinder, der vil gøre en forskel

15/04-16 14:12

De vil gøre en forskel: Asil, Diyar, Maryam, Maleeha og Rukhsar, der alle er kendt fra tv-serien ”Muslimske pigers dagbog” på DR2. Lørdag eftermiddag den 9. april deltog de i et arrangement i børneklubben Pangæa i Taastrup, hvor de svarede på spørgsmål fra de fremmødte børn og voksne – både om tørklæder, hvad de vil med livet og om deres medvirken i tv-udsendelserne. De fortæller, hvorfor de har valgt at gå med tørklæde – eller ikke gøre det – og de afviser, at islam er kvindeundertrykkende og siger, at de selv vil vælge, hvem de skal giftes med. De udstråler en stærk bevidsthed om, hvad de vil, og svarene afspejler tydeligt, at de ikke ligger ikke under for hverken jantelov eller mindreværd, men tør drømme og sætte sig mål i livet.

Blogindlæg: Ondskab – utvetydige eksempler

15/04-16 14:10

”Der er noget, civilbefolkning og andre éntungede mennesker kommer til at hade og frygte. Og man må igen spørge: Hvordan kan vi dog tage ansvar for disse menneskers ulykke?” spørger lektor Marianne Olsen på bloggen med henvisning til udvisningen af en afvist afghansk asylfamilie.

1

2

3

>>

Temaer om sameksistens

Kalender

Links

Links til foreninger, myndigheder og organisationer på flygtninge-, integrations- og udlændingeområdet. Medier.
Politiske partier og Folketinget.
Trossamfund og religiøse foreninger.
Kulturelle foreninger, organisationer mv.
Oversigt over links
 

 

Sameksistens.dk støttes af:

TrygFonden, Region Hovedstaden støtter i 2016 projektet om religionsfrihed.


Tegn støtteabonnement
via netbank eller MobilePay