Om os  |  Nyhedsbrev  |  Støt  |  Kontakt

Tak for støtte!

Netavisen Sameksistens.dk har i første halvdel af 2016 modtaget i alt 6.500 kroner i bidrag fra læsere. Tak for til alle bidragydere.

Seneste blog

Vold og identitet

29-07-2016: Derfor bliver socialisering den grundlæggende del af ungdommens opdragelse og uddannelse. Så kan vi gøre os håb om, at vanviddet kan stoppes. Og det skal helst, ja, det er nødvendigt, at der bliver tale om en dannelse, der går i blodet, så den bliver autentisk,skriver lektor Marianne Olsen i sit andet blogindlæg med udgangspunkt i Jonathan Sacks’ bog ”Not in God’s Name”.
Læs blogindlæg

  

Samtaler på bloggen

Fatima Osborne, der er kommet til Danmark som flygtning fra Somalia, fortæller i en samtale med forfatteren Michael Svennevig om både flugten, men også andre rejser, hun har været på i sit liv frem til at blive den, hun nu er.
• Læs hele samtalen
   

Så længe der fortælles historier, er der stadig håb

”Der er et citat af forfatteren Peter Bichsel, som jeg holder særlig meget af: ’Historier fortæller ikke sandheden, men fortæller om sandhedens muligheder. Og så længe der fortælles historier, er der stadig muligheder’,” siger forfatteren Hanne Marie Svendsen i denne samtale.
Læs samtalen her
   

Humanismen tur/retur

Forfatteren Stig Dalager giver et politisk tværrids af, hvad der er forandret siden de to tolerance-festivaler, der blev holdt i 2015. Hvad er der egentlig sket og hvordan er det sket? Hvilke sammenhænge har grebet ind i hinanden, så vi i dag befinder os i en markant anderledes situation? 
Læs samtalen her

 

 

Temaer
Syriske flygtninge

Den blodige konflikt i Syrien har sendt over fire millioner syrere på flugt til nabolandene.
Nyhedsarkiv
BaggrundsartiklerOrd til eftertanke

Ingen er anderledes.
Vi er alle forskellige.

Peter Mygind, skuespiller

 

Boganmeldelser

Aktuel bog: Nylæsning af Koranen kaster nyt lys over udbredte forestillinger om islam


 

Nyheder

Samtale med iscenesætteren Lene Skytt: ”Om at være mange ting lidt, men ikke at føle at man er én ting helt”

29/07-16 10:52

Det kan ende med helt andre historier, end man oprindeligt havde forestillet sig, når man vil prøve at fortælle andre menneskers historier. Det fortæller iscenesætteren Lene Skytt om i denne samtale med festivalarrangør Michael Svennevig. Samtalen bliver undervejs også sporet ind på, hvad sker der, når et land er ved at gå i opløsning, og om det er det, der er ved at ske i Danmark og Europa. Lene Skytt medvirker ved åbningen af festivalen ”Med og uden smykker”, der holdes i København i august. Her fortæller hun om, hvordan det er at lave teater om andres livshistorier.

Blogindlæg: Vold og identitet

29/07-16 10:44

29-07-2016: ”Derfor bliver socialisering den grundlæggende del af ungdommens opdragelse og uddannelse. Så kan vi gøre os håb om, at vanviddet kan stoppes. Og det skal helst, ja, det er nødvendigt, at der bliver tale om en dannelse, der går i blodet, så den bliver autentisk,” skriver lektor Marianne Olsen i sit andet blogindlæg med udgangspunkt i Jonathan Sacks’ bog ”Not in God’s Name”.

Jøder og arabere i Israel ser forskelligt på omfanget af diskriminationen i landet

28/07-16 05:57

Israelske jøder og arabere har meget forskellige opfattelser af, hvorvidt muslimer bliver diskrimineret i Israel. Hver femte israelske jøde (21 %) mener, at der er megen diskrimination i det israelske samfund mod muslimer, som udgør langt størstedelen af ​​de israelske arabere. Modsat mener fire ud af fem israelske arabere (79 %), at der er megen diskrimination mod muslimer i landet. Det viser en analyse, som den amerikanske tænketank Pew Research Center offentliggjorde tidligere på sommeren.

Integrationshus: ”Tidlig indsats hjælper indvandrerkvinder”

25/07-16 06:37

Politikerne taler ofte om at tvinge integration igennem. Men på Integrationshuset Kringlebakken er det erfaringen, at mange gerne vil integreres, men mangler ressourcerne. Tvang og straf koster, mens en tidlig indsats ad frivillighedens vej er billigere og virker bedre.

Samtale mellem Alan Pary og Razan Haugaard: ”Det er ikke så nemt som det ser ud på tv”

24/07-16 10:46

Samtale mellem Alan Pary og Razan Haugaard. De er begge kurdere fra Irak og arbejder som integrationskonsulenter. Alan er virksomhedskonsulent og social mentor i Lyngby og Razan er områdeleder med kontor i København, men arbejder rundt i hele landet. Festivalarrangør Michael Svennevig har besøgt dem for at høre dem udveksle erfaringer om deres arbejde med at integrere flygtninge i samfundet og på arbejdsmarkedet. Om de vanskeligheder og glæder som de møder i arbejdet og kontakten med de nye danske borgere som de hjælper i gang. For hvordan får man borgere, der har en anden kulturel baggrund, ind på et dansk arbejdsmarked? Razan Haugaard medvirker to gange på festivalen ”Med og uden smykker”, der holdes i København i august.

Venstre-skift i holdningen til ytringsfrihed

22/07-16 09:03

Venstre-regeringen indgik i maj en aftale med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti om at forhindre navngivne udenlandske forkyndere ”med holdninger og værdier i strid med grundlæggende danske værdier” i at rejse ind i landet. Desuden bliver det strafbart, hvis man udtrykkeligt billiger visse strafbare handlinger som led i religiøs oplæring. Forslagene indgår i en større pakke, der indeholder flere indskrænkninger af religions- og ytringsfriheden. Venstre er således sket en holdningsændring i Venstre, siden Anders Fogh Rasmussen var statsminister. Han sagde i 2005 i forbindelse med karikaturkrisen blandt andet: ”Uanset, hvad motivet må være, når nogen foreslår begrænsninger i ytringsfriheden, så er jeg imod det.” Nu er Venstre under Lars Løkke Rasmussens ledelse i gang med at begrænse såvel ytringsfriheden som religionsfriheden. Vi bringer her nogle citater, der viser de skiftende Venstre-synspunkter om ytringsfriheden.

Au pair-tilladelser er næsten halveret på syv år

21/07-16 06:00

Sidste år blev der givet opholdstilladelse til 1.624 au pair-personer. Det er en nedgang på over 1.313 personer i forhold til 2008, hvor 2.937 au pairs fik ophold i Danmark. Det er fortsat i stort omfang filippinske piger, der kommer på au pair-ophold i Danmark. Fire ud af fem au pairs er fra Filippinerne. Det viser Udlændingestyrelsens statistik for 2015.

Dengang Hamburg var drømmenes havn og Amerika var målet …

20/07-16 06:16

En skibsreder af dansk-jødisk afstamning var manden bag den udvandrerby i Hamburg, hvorfra millioner af europæere udvandrede til USA. Det er kun 100 år siden, og det er værd at huske, at Europa for så kort tid siden var det kontinent, der sendte strømme af migranter ud i verden. Et museum fortæller historien.

Kritik af, at der under ramadanen blev kaldt til bøn fra Hagia Sofia i Istanbul

19/07-16 06:35

Den græske regering har kritiseret, at der under den muslimske fastemåned ramadanen, som sluttede i begyndelsen af juli, blev der kaldt til bøn fra den tidligere katedral Hagia Sofia i Istanbul, oplyser Kirkernes Verdensråd. Hagia Sofia blev bygget som kirke i 532-537. Kirken blev omdannet til moské i 1453, efter at osmannerne erobrede Konstantinopel, som byen hed dengang. I 1935 blev Hagia Sofia omdannet til museum af grundlæggeren af det moderne, sekulære Tyrkiet, Kemal Atatürk.

Samtale med forfatteren Hanne Marie Svendsen: "Så længe der fortælles historier, er der stadig håb"

18/07-16 05:41

”Der er et citat af forfatteren Peter Bichsel, som jeg holder særlig meget af: ’Historier fortæller ikke sandheden, men fortæller om sandhedens muligheder. Og så længe der fortælles historier, er der stadig muligheder’,” siger forfatteren Hanne Marie Svendsen i denne samtale med forfatter og festivalarrangør Michael Svennevig forud for festivalen ”Med og uden smykker, der holdes i København i august. Her medvirker Hanne Marie Svendsen i en samtale om fortællinger og historier.

Danske muslimer tager afstand fra angreb i Nice

16/07-16 09:53

Angrebet i Nice på den franske nationaldag Bastilledagen, som har kostet mindst 84 civile livet, mødes med fordømmelse fra fremtrædende muslimer i Danmark, skriver Kristeligt Dagblad.

Hundreder demonstrerede mod racediskrimination

15/07-16 10:56

Black Lives Matter samlede hundredvis til støttedemonstration på Rådhuspladsen i København mod drab på sorte begået af det amerikanske politi. Selvom Danmark ikke oplever samme slags drab, var demonstrationen alligevel en reminder om, at også Danmark oplever problemer med racediskrimination.

Samtale med David Jason Lou: Jeg kæmper for håbet

14/07-16 11:49

”Det er vigtigt at bringe håb. Hvis jeg ikke gør det, så dør jeg selv indeni,” siger David Jason Lou i denne samtale med forfatter og festivalarrangør Michael Svennevig. David Jason Lou kommer fra Kina. Han har søgt asyl i Danmark og bor for tiden i Asylcenter Kongelunden på Amager. Han har mange talenter, blandt andet maler han, og kunsten nærer ham psykisk. ”Det er den, der holder mig i live – og giver mig håb. Det er det håb, jeg gerne vil give videre til andre,” siger David Jason Lou i denne samtale forud for festivalen ”Med og uden smykker, der holdes i København i august. Her fortæller han mere om sit liv.

Blogindlæg: Globaliseringens kaos

13/07-16 23:47

”Bogen Ikke i Guds navn hævder allerførst, at folk i løbet af religionshistorien alt for ofte har slået ihjel i Guds navn, men Gud er livets Gud; at de har hadet i Guds navn, men Gud er kærlighedens Gud; at de har udøvet grusomhed i Guds navn, men Gud er medfølelsens og solidaritetens Gud,” skriver lektor Marianne Olsen i det første af flere blogindlæg med udgangspunkt i Jonathan Sacks’ bog ”Not in God’s Name”.

EU-Domstolens generaladvokat: Diskrimination at fyre muslimsk kvinde med tørklæde

13/07-16 22:57

Det var direkte forskelsbehandling, da den muslimske kvinde Asma Bougnaoui i 2009 blev fyret fra sit job i en rådgivende IT-virksomhed i Frankrig, fordi hun ikke ville undlade at bære tørklæde, når hun var på kundebesøg. Det skriver EU-Domstolens generaladvokat Elenor Sharpston i sin vurdering af en sag, der verserer ved det franske retsvæsen.

1

2

3

>>

Kalender

Links

Links til foreninger, myndigheder og organisationer på flygtninge-, integrations- og udlændingeområdet. Medier.
Politiske partier og Folketinget.
Trossamfund og religiøse foreninger.
Kulturelle foreninger, organisationer mv.
Oversigt over links
 


Magasinet IKON

Magasinet IKON formidler viden om religion, livssyn og dialog. Magasinet henvender sig til alle, der ønsker at forholde sig til den religiøse mangfoldighed. Formålet er gennem saglig formidling at inspirere til dialog, give dybere indsigt og øge forståelsen mellem kirken og tidens religiøse strømninger.

 

Sameksistens.dk støttes af:

TrygFonden, Region Hovedstaden støtter i 2016 projektet om religionsfrihed.


Tegn støtteabonnement
via netbank eller MobilePay